Do 21.travnja u Malom salonu Muzeja Like postavljena je izložba slika tematikom vezana uz Uskrs

Objavljeno: 22/03/2018

GOSPIĆ- Punih mjesec dana, do 21.travnja, u Malom salonu Muzeja Like u Gospiću postavljena je izložba djela iz kolekcije Pohižek. Radi se o izložbi djela iz zbirke Stjepana Pohižeka koja okuplja brojne umjetnike koji, kako u najavi ove izložbe kaže Stanko Špoljarić, u sakralnoj tematici stvaraju cikluse ili pojedinačna djela potaknuta zapisima evanđelista. Izložba je zanimljivo koncipirana jer je naznakom nekih postaja koncentrirana na dvanaestu postaju “Isus umire na križu”. Naravno izložba u ovo pred uskrsno i uskrsno vrijeme približava posjetitelje Isusu Kristu.

Ravnateljica Muzeja Like Vesna Bunčić ističe da je izloženo 25 radova različitih autora pri čemu je zajednička tema muka Isusa Krista. Na otvorenju izložbe bio je i sam Pohižek koji kaže da je on mali kolekcionar sa oko četiri ili pet tisuća  slika koje skuplja u proteklih 10 godina. Zanimljivo, u svojoj kolekciji ima i veliki broj  pisanica,  oslikanih od 500 autora. Obično godišnje ima oko 15 izložbi i s velikom radošću “dijeli” svoju kolekciju s ljudima.

Izložbu je otvorila pročelnica gradskog Upravnog odjela za lokalnu upravu i samoupravu Ivana Kaleb Asić koja je rekla da je vrijeme Uoči Uskrsa vrijeme propitkivanja naših misli, riječi, djela,ali i propusta, pogotovo ako su okrenuti prema drugom čovjeku. “Neka nam to bude misao vodilja dok gledamo ova predivna umjetnička djela“- rekla je Kaleb Asić.

Posebno zanimljiv dio otvorenja ove izložbe bio je recital pjesme “Golgota” autora Silvija Strahimira Kranjčevića koji je jako dobro izvela učenica trećeg razreda gospićke Gimnazije Paulina Uremović. Nažalost samo otvorenje izložbe popratilo je izrazito malo publike. No, izložbe je,kao što smo rekli, postavljena do 21.travnja i svakako je treba pogledati.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima