9.gardijska brigada, slavni Vukovi, obilježila 27.obljetnicu ustrojavanja

Objavljeno: 08/11/2019

Svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, svečanim postrojem i otvaranjem spomen sobe obilježeno je 27 godina od osnutka 9.gardijske brigade, slavnih Vukova. Kroz brigadu je prošlo oko 5,000 pripadnika, poginulo je njih 56, ranjeno 160.  

 

GOSPIĆ-  9.gardijska brigada  ustrojena je 1.studenoga 1992.godine, tada pod imenom 6.gardijska brigada. U lipnju 1993.godine preimenovana je u 9.gardijsku motoriziranu brigadu. Ugašena je 30.lipnja 2003.godine. Prvu borbenu akciju imala je u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica već u siječnju 1993. godine. Nakon Domovinskog rata brigada intenzivno radi na preustroju postrojbi iz ratnih  u mirnodopske.  Danas njezinu tradiciju i duh pobjednika i ratnika čuva i njeguje motorizirana bojna Vukovi gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Tom postrojbom zapovijeda   general Tihomir Kundid  koji današnju brigadu vidi apsolutno spremnom za uspješne i učinkovite odgovore na sve zadaće koje proizlaze iz njene misije.

  Udrugu ratnih veterana brigade  vodi Antonio Šebalj koji danas kaže da se miješaju emocije ponosa zbog 27 herojskih godina  slavne brigade i 5,000 ljudi koji su prošli kroz nju, ali i tuge zbog 56 suboraca koji su dali svoje živote. Antonio Šebalj tijekom svečanog postrojavanja njihovih nasljednika, vojnika koji su Vukovi u ovo mirno vrijeme,  održao je emotivan  govor iz kojega je vidljivo ogorčenje branitelja zbog toga što današnja Hrvatska i nije ispala onakvom kakvu su je u to vrijeme svi očekivali i priželjkivali. Ipak, kaže dok gleda današnje mlade vojnike postrojene u čast slavnih Vukova vjeruje da za ovu napaćenu zemlju ima nade. Šebalj smatra da su hrvatski branitelji i Hrvatska dobili rat,ali su nakon toga posustali. „ Krvavom borbom stvorenu Domovinu dali smo na upravljanje neodgovornim političkim elitama koje su nas dovele u situaciju da imamo duboko podijeljenu zemlju utonulu u apatiju, zemlju koju napuštaju mladi i školovani ljudi, zemlju u kojoj se pljuje po onima koji su živote stavili na raspolaganje toj zemlji,a veličaju se oni koji su je palili i uništavali, zemlju u kojoj pojedinci sjede u vrhu vlasti i uživaju blagodati tih pozicija, a u isto vrijeme pljuju i vrijeđaju istu tu zemlju. Živimo u zemlji u kojoj se i dalje prepiremo oko ustaša i partizana, a ne govorimo o ljudima poput Baje Čanića,  Damira Tomljanovića Gavrana i Blage Zadre“- oštro je poručio Šebalj. Mladim vojnicima poručio je da je siguran da će i oni izvojevati pobjedu u bitkama koje predstoje,koje neće biti krvave kao one ratne,ali će možda biti važnije od njih:“predstoji vam bitka u kojoj morate vratiti ponos, vjeru, samopouzdanje i volju svakom čovjeku koji živi u lijepoj domovini“- rekao je Šebalj i sve pozvao na ujedinjenje.

Uz brojne pripadnike slavnih Vukova, ovu obljetnicu uveličali su   predstavnici brojnih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, „braća po oružju“ iz ostalih slavnih gardijskih brigada,  gradonačelnik Karlo Starčević i župan Darko Milinović, izaslanici vlasti s nacionalne razine Ante Deur i Ivan Vukić. U spomen na 56 poginulih Vukova položeni su vijenci i zapaljene svijeće, otvorena je i spomen soba u krugu vojarne koja danas i nosi ime po ovoj brigadi.

 

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima