Alpinistički uspon na 2,181 metara visok vrh Wertatschu

Objavljeno: 03/03/2019
OTOČAC- Dvojica Otočana Stipe Piršljin i Milan Krznarić, već poznata po avanturističkim pothvatima, u petak su krenuli na alpinistički uspon na Wertatschu (Vrtača) 2.181 mnv. Wertatscha je jedan od značajnijih vrhova planinskog lanca Karavanke, koji je smješten u Austriji uz samu granicu sa Slovenijom. Stipe i Milan donose nam zanimljivosti sa  uspona.
U subotu u jutro, krenuli smo sa usponom iz Ljubelja prema domu Zelenica preko Ruševja, i stigli smo do podnožja Wertatsche. Nakon što smo stavili opremu na sebe, od dereza, cepina, pojasa i kacige, krenuli smo smjerom „Y grapa” u dužini od 400 metara. Alpinistički smjer je bio zaleđen, što je pogodovalo za penjanje. Taj alpinistički smjer je pod nagibom od 50 stupnjeva, što je po alpinističkoj ljestvici ocijenjeno ocjenom „IV”, kazao nam je Stipe.
Prilikom ovakvog uspona bitno je pridržavati se osnovnih pravila alpinizma(  „cepin-noga-noga”). Osluškivanje zamaha cepina i dereza uz njihov karakterističan zvuk u led, znamo da imamo čvrsto i dobro uporište. Svako odstupanje od pravila, može dovesti do pokliznuća opasnim po život“- dodao je Milan.
Inače samo penjanje po „Y grapi” budi adrenalin koji u kombinaciji sa prekrasnom prirodom stvara uzbudljiv, neprocjenjiv osjećaj kada čovjek cijeni one životne nematerijalne stvari. “Uz ugodnu temperaturu od -6° i smjer koji je bio pretežno u sjeni, predivan je osjećaj dočekati zrake sunca na vrhu i popeti sam vrh je neprocjenjivo. Iako je popeti sam vrh tek pola puta, druga polovica puta je teža koja je uz sav prethodni napor zahtijevala još veću koncentraciju i snagu” , kazao je Stipe.
Samo spuštanje zbog prirodne konstitucije tijela je teže, što se u alpinističkom žargonu naziva „otpenjavanje” pa smjer u dužini od 400 m, 50°/IV je znatnije opasniji i teži nego samo penjanje. “Škripanje dereza na ledu, zvuk cepina u ledu i uspinjanje te kročiti na sam vrh planine predstavlja ispunjenje u srcu i nagradu, a to je neprocjenjiv pogled na okolne vrhove Alpa. Sav napor, muka, patnja i opasnost su sastavni dio ljubavi prema alpinizmu i prirodi“, ispričao nam je Milan.
Zahvaljujemo se dobrim ljudima koji su nas podržali na ovom avanturističkom pothvatu, a to su agencija „Natura Turist” iz Plitvičkih jezera, poduzetnica Ana Kostelac iz kozmetičkog salona „Larija” i Trgovački obrt „Zagi” iz Gospića. Bez podrške teško bi nam bilo ostvariti ovakve pothvate govore nam dečki kojima se zahvaljujemo na još jednoj predivnoj putopisnoj reportaži.
Foto: M. Krznarić / S. Piršljin

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima