Blagdan je Svete Lucije, SDP- Gospić u centru grada dijeli božićnu pšenicu

Objavljeno: 13/12/2017

GOSPIĆ- 13.je prosinca, Blagdan Svete Lucije, kršćanske mučenice koja je živjela na prijelazu s 3.na 4.stoljeće. Običaj je da se danas sije pšenica, simbol života. Kako bi građane “podsjetili” na ovaj stari običaj i pomogli im da što lakše dođu do pšenice i ispune stari običaj  Gradska organizacija SDP-a Gospić će  u centru grada s početkom u 9.30 h dijeliti božićnu pšenicu. Božićna pšenica je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove zato pozivamo sve građane da nam se pridruže u božićnoj tradiciji– poručuju iz gospićkog SDP-a. Osim toga  Gradska organizacija SDP-a Gospić će 500 paketića božićne pšenice donirati Župi Gospićko-senjske biskupije, kako bi ih oni mogli podijeliti svojim župljanima.

Uz Svetu Luciju veže se još jedan važan kršćanski običaj. Naime od danas pa u narednih 12 dana, odnosno do Božića prati se i zapisuje vrijeme,a pučka predaja kaže da će sljedeće godine svaki mjesec biti vrijeme kakvo je bilo u danima nakon Svete Lucije.

U svakom slučaju, dobili sjeme pšenice od gospićkog SDP-a, imali ga kod svojih domova ili kupili u trgovini, danas posijte pšenicu i usput pratite vremenske prilike ili neprilike do Božića.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima