Blagoslov kapelice Svetoga Vida u Kvartama

Objavljeno: 15/06/2016

Dosadašnji biskup gospićko-senjski monsinjor dr.Mile Bogović blagoslovio je novoizgrađenu kapelicu Svetoga Vida u Kvartama koju su svojim prilozima i rukama uz pomoć velečasnoga Josipa Štefančića obnovili mještani i prijatelji Kvarata

KVARTE-U Kvartama kod Perušića, na sam blagdan Svetoga Vida blagoslovljena je novoizgrađena kapelica ovoga sveca. Svjedoči na samom činu blagoslova župnik perušićki , velečasni Josip Štefančić, da je i od strane biskupa i od strane Konzervatorskog odjela imao odriješene ruke da po svojoj savjesti  ruši postojeću kapelicu i gradi novu. Tako je   točno nakon 89 godina, 1927.godine blagoslovljena je tada nova, sada opet u Kvartama blagoslovljena novoizgrađena kapelica ovoga sveca. Uz dobru volju župnika i želju  mještana Kvarata 1.travnja ove godine krenulo se s radovima izgradnje kapelice,a eto 15.lipnja novoizgrađena kapelica je blagoslovljena. Biskup Mile Bogović, koji je ne tako davno prepustio vođenje ove biskupije svom nasljedniku  Zdenku Križiću,  zahvalio se i samom župniku Štefančiću,ali i svim Kvartačanima i Perušićanima jer su se okupili,organizirali i učinili dobro djelo. Kvarte slave Svetoga Vida, omiljenog sveca među katolicima, jer čak 150 mjesta u srednjem vijeku tvrdilo je da ima moći, odnosno ostatke tijela ili nečega što je sa svetim Vidom usko vezano, a kao  svog zaštitnika slavilo ga je čak 1,300 mjesta što dokazuje da vjernici vole slaviti mučenike. Sveti Vid bio je upravo to-mučenik, mučenik koji je htio ostati vjeran Isusu Kristu, napustio je svoj dom i nije ga se odrekao ni pod prijetnjom smrti. Mučenički je svoj život završio nakon što je u vrijeme Dioklecijanovih progona bačen u vrelo ulje.

Župnik perušićki, velečasni Josip Štefančić  župu je  preuzeo  prije 8 mjeseci i u obilasku crkava vidio je da skoro svaki objekt treba obnoviti. Otvorena su u Perušiću i gradilišta na kapeli Svetoga Roka u samom Perušiću, Svetoga Trojstva u Podovima i Svetoga Nikole u Kaluđerovcu. Sve to radi se zahvaljujući dobroj volji želji župljana. „Kamenje i zidove možemo obnoviti i toga se ja ne bojim kada vas vidim u ovakvom broju. Ono čega se ja bojim jest obnavljanje žive crkve pa da i kamenje progovori kada vi uđete u te zidove“- kaže vidno uzbuđen velečasni Josip Štefančić. On se zahvalio svima onima koji su pomogli izgradnji crkve Svetoga Vida,a posebno naravno kvartačanima.  „Vjerujem da neće doći oluje i vjetrovi ni Turaka  ni Srba da je sruše“ reče biskup Štefančić pozdravljajući sve nazočne na slavlju blagoslova novoizgrađene kapelice Svetoga Vida u Kvartama.  Okupili su se brojni Kvartačani i Perušićani kako bi proslavili ovaj veliki dan za župu, upriličen je kulturno-zabavni program. Sljedeće slavlje velečasnog-graditelja Josipa Štefančića najavljeno je za 16.kolovoza kada će biti blagoslovljena kapela Svetoga Roka u samom središtu Perušića koja se trenutno obnavlja.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima