Bog je bio uz Bogovića dok je gradio Crkvu hrvatskih mučenika

Objavljeno: 09/11/2016

Ideja biskupa gospićko-senjskoga mons.dr.Mile Bogovića, Crkva hrvatskih mučenika u Udbini,  izgrađena je usprkos brojnim poteškoćama. Uz gradnju crkve nastala je knjiga koja je predstavljena u Gospiću, a biti će predstavljena i u Otočcu,Ogulinu i Senju

GOSPIĆ- „Crkva hrvatskih mučenika na Udbini od ideje do ostvarenja“- knjiga je autora, prof.dr.Ante Bežena i mons.dr.Mile Bogovića koja ovih dana doživljava predstavljanje u dekanatima Gospićko-senjske biskupije. Bili smo na predstavljanju u Gospiću, u Velikoj, nažalost pomalo pustoj, dvorani Pučkog otvorenog učilišta gdje je, osim autora, o knjizi govorio i sadašnji gospićko-senjski biskup, monsinjor Zdenko Križić, skupom je moderiralo dobro znano lice, fra Draženko Tomić.

Biskup Križić ističe da je knjiga trajni spomen na to kako je nastalo velebno djelo u Udbini koje privlači sve više hodočasnika. Križić priznaje  da nije osobno ni na koji način sudjelovao ni u ideji ni u ostvarenju nego  došao na gotovo pa smatra da nije on taj koji bi o tome mogao govoriti,ali čitajući  knjigu i slušajući zanimljive  detalja iz prve ruke, od začetnika ideje monsinjora Bogovića može podcrtati važne i nepoznate stvari. „Saznao sam kako je od ideje do ostvarenja Crkve hrvatskih mučenika potrošeno puno znoja, neprospavanih noći, muke i tjeskobe, sve do teških unutarnjih borbi kada se činilo da su zapreke nepremostive i kada se nametalo pitanje dali započeti ili odustati. Ovo se djelo zaista rađalo s porođajnim bolima“- kaže Križić. Trebalo je tako uvjeriti crkvenu javnost i odgovorne iz struktura u potrebu jednog ovakvog djela u narodu jer su se unaprijed nametale sumnje hoće li ga se, i na koji način moći realizirati. „Biskup Bogović u jednom usputnom razgovoru mi reče“da sam unaprijed znao sa kakvim ću se poteškoćama suočiti u ostvarenju ovoga djela sigurno ga ne bih ni započeo“. Ove su mi njegove riječi dale sigurnost da se ovdje zbilja radi o Božjem dijelu. Jer kada od neke osobe traži nešto veliko, Bog nikada unaprijed ne kaže s čim se sve ova osoba mora suočiti, na kakve će sve muke udariti, jer bi čovjek od straha odustao. Bog jedino kaže ja sam s tobom“- ističe biskup Križič. Sva cijena muke isplatila se, sada trenutna generacija hrvatskog naroda koja je ostvarila tisućljetni san slobode i neovisnosti, vrati našim precima barem mali dio duga koji su oni dali za svoj narod i vjeru od stoljeća sedmog pa do naših dana, riječi su biskupa Križića koje ponajbolje govore o važnosti Crkve hrvatskih mučenika kao svehrvatskog projekta.

Knjiga se sastoji od 11 poglavlja rasprostranjenih na 400 stranica materijala. Poglavlja su strukturirana po logici razvoja izgradnje Crkve hrvatskih mučenika, odnosno od ideje koja pripada biskupu Bogoviću, preko svih etapa izgradnje, uključujući i sve teškoće koje su se javile u tijeku realizacije projekta. Uz sve poteškoće koje su je pratile dr.Bežen smatra da je crkva izgrađena u relativno kratkom vremenu, radi se o nacionalnom projektu smještenom u nažalost pustoj Lici, rijetko naseljenoj Udbini. Ali važnost Udbine jest ta što je ona spoj sjeverne i južne Hrvatske i nalazi se točno na pola puta između Vukovara i Dubrovnika, dakle i na pola puta Hrvatske, pa samim time i hrvatskog mučeništva.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima