Budakovo “Ognjište” u izvedbi glumaca iz Sinja itekako zadovoljilo gospićku publiku

Objavljeno: 15/04/2018

GOSPIĆ- Iako je termin predstave, nedjeljno večer, pomalo neuobičajeno za gospićku kazališnu publiku,  činjenica da u Gospić dolazi izvedba djela Ličanina Mile Budaka “Ognjište” u Pučko otvoreno učilište privukla je brojne. Ovo vjerojatno najpoznatije  djelo Mile Budaka rođenog u Svetom Roku,  na kazališnim daskama izveli su učenici i profesori Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Odlično su Sinjani prilagodili Budakov roman i jako ga dobro izveli pred publikom.

O Mili Budaku kao političaru sve je poznato, poznata je i njegova sudbina, kao i činjenica da su brojni pokušaji njegove rehabilitacije u najmanju ruku osuđeni na polemike i kontroverze. No Mile Budak kao romanopisac sjajno prikazuje Liku i Ličane, zatvorenu, duševno jaku patrijarhalnu zajednicu. A Ognjište s druge strane pokazuje ili promeće u prvi plan ognjište i onoga tko je uglavnom bio oko ognjišta kao centralnog mjesta u kući,a to je žena, majka. I to su Sinjani jako dobro pogodili, a ono što svakako treba pohvaliti jest i jako dobro “skidanje” ličkoga, svetoročkog govora.

Na predstavu je došla brojna publika, među njima i gradonačelnik Karlo Starčević sa suprugom Mandom u društvu oba Gospićko-senjska biskupa, aktivnog Zdenka Križića i biskupa u miru Mile Bogovića.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima