Danko Ivšinović virtuoz (i) aforističar!!!

Objavljeno: 01/12/2017

GOSPIĆ- Probrano književno društvo, izvedbe zbora Vile Velebita i Ivšinovićevi aforizmi, kozerije i pjesme privukli su brojnu publiku u Pučko otvoreno učilište dr.Ante Starčevića. Naravno sve to se događalo na predstavljanju četvrte po redu knjige aforizama Danka Ivšinovića “Preveslani veslaju“. Od predstavljača ove knjige, preko recenzenta, ilustratora do lektora pljuštale su pohvale na Ivšinovićev račun. I uistinu, nije lako reći i više od istine u par riječi i upravo zato aforizam je jedna od najtežih književnih formi. A Ivšinović sa svojom tri desetljeća dugom tradicijom aforističara pokazuje da kroz tu kratku formu pliva itekako dobro. Ivšinović se opredijelio za tu kratku formu, i kroz aforizme,ali i kroz epigrame, kozerije, pjesme jer sa malo riječi može puno reći. I to i čini, otvori ljudima oči, “upozori” ih na neko važno zbivanje oko njih kojega možda nisu svjesni. I sve to kroz veliku dozu humora. A humor je, kako se moglo čuti na predstavljanju knjige, besplatan lijek i svaka knjiga humora pravi je lijek, pa tako naravno i knjiga “Preveslani veslaju” koju svakako treba pročitati.

Ivšinović piše aforizme oko 30 godina, njegovi aforizmi objavljivani su u brojnim prijeratnim tiskanim medijima, od beogradskog Nin-a i Politike, preko sarajevskog Oslobođenja, Slobodne Dalmacije u kojoj je 21 godinu bio kolumnist, preko Večernjeg lista u kojemu je, kako sam kaže, najviše zaradio, pa do Novog lista. Naravno pisao je za brojne satirične časopise. “Ja se zovem publicist jer sam stalno imao kolumne gdje sam izlazio i to naplaćivao. Ja sam ishonorirao dva auta na aforizmima, ljudi su to platili, pa vjerojatno to i valja“- u svome će uobičajenom šaljivom načinu Danko Ivšinović. Njegovi aforizmi znali su bocnuti i političare,a on posebno izdvaja “epizodu” sa Željkom Kerumom kada je napisao aforizam o tome da su pitali Keruma hoće li donirati za Malu Floramy (opereta),a on je odgovorio što je maloj. Prozvan je bio i 1986.godine kada je u titogradskoj Pobijedi pisao nudisti su nosili kitu drugu Titu. On je naravno tada objasnio da se radi isključivo o cvijeću. Da je opasno pisati shvatio je u prijeratno vrijeme kada mu je , nakon aforizma u tunelu usred mraka sija zvijezda petokraka, osvjetljava put kokardi, jedan visokopozicionirani političar savjetovao da prestane pisati jer je vrijeme kada leti glava. Ivšinović piše i dalje, ovu novu knjigu treba čitati što brže jer uskoro će Ivšinović objaviti i knjigu “Neka ostane među nogama“. Naravno biti će to knjiga erotskih aforizama.

Sa sinoćnje prezentacije knjige “Preveslani veslaju” svakako treba izdvojiti i dobre izvedbe mladih glumica i glumaca Amaterskog kazališta Gospić koji su čitali Ivšinovićeve aforizme i ostale izričaje. Pojačani su bili i sa ponešto starijim Krešom Tomljenovićem kojemu za njegovu snažnu izvedbu ne treba ni mikrofon, a uz mrvicu slobode koju je dao u svoju izvedbu dao je i dodatnu draž Ivšinovićevim djelima. Bio je to zanimljiv kulturni događaj čija je dobra posjećenost iznenadila književnike koji su predstavljali ovu knjigu i koji kažu da u Split ili Zagreb na ovakve događaje dođe jedva 15 ljudi. U zadnje vrijeme dvorana Pučkoga  sve je posjećenija na bilo kakvom kulturnom događaju i čini se da se konačno, pa barem i na mala vrata, kultura vraća u Gospić.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima