Dječje vijeće DND-a Gospić posjetilo gospićke sudove

Objavljeno: 27/10/2017

Povodom Europskog dana pravosuđa, 25. listopada, u Hrvatskoj je organiziran  Dan otvorenih vrata suda. Tako je i Općinski sud u Gospiću otvorio  svoja vrata djeci i onima kojih zanima kako i na koji način Sud funkcionira. Dječje vijeće DND-a grada Gospića odazvao se Danu, te smo posjetili i saznali na koji način rade zaposlenici Općinskog i Prekršajnog suda.

Uistinu pružila se odlična prilika da se i mi upoznamo s našim Sudom, prođemo hodnicima i otkrijemo na koji način sudci i drugi zaposlenici u Sudu provode svoj radni dan. Naše Dječje vijeće Društva „Naša djeca“ grada Gospića odlučilo je iskoristiti priliku i posjetiti Općinski i Prekršajni sud u Gospiću.  Željeli su saznati na koji način Sud brani i čuva ljudska prava, budući da se i oni kao Dječje vijeće zalažu za prava djece. Na samom ulazu u zgradu morali smo proći portu, gdje smo se pribilježili kao gosti, najavljeni za ovaj Dan. S Općinskim sudom upoznala nas je predsjednica Dubravka Rukavina. Predsjednica Dubravka učenike je upoznala s radom Pisarnice i Gruntovnice, te je učenicima pokazala i sobu gdje građani podnose zahtjeve za nekažnjavanja. Zatim je učenicima pokazala kako izgleda jedna od sudnica, koje se nalaze u zgradi. Učenici su zauzeli mjesta, na kojima obično sjede osobe u sudskom postupku (sudac, sudsko vijeće, državni odvjetnik, tužitelj, branitelj, žrtva, oštećenik, svjedoci, zainteresirana javnost) . Nestrpljivo su čekali kada će moći upitati predsjednicu pitanja na koja su htjeli ćuti odgovore. Bilo je zaista interesantnih pitanja, poput: Na koji se način djeca u sudskom postupku ispituju? Gdje se provode sudski postupci teških zločina? Može li svjedok biti optužen tijekom trajanja sudskog postupka? Predsjednica Suda objasnila je razliku između Općinskog suda, Vrhovnog suda te Ustavnog suda i učenicima na zanimljiv način ispričala kako  se odvija sudski postupak.

Nakon jako ugodnog druženja s predsjednicom Općinskog suda, posjetili smo i Prekršajni sud, na kojem nas je dočekala predsjednica Prekršajnog Suda, gospođa Žana Vlainić. Učenici su se upoznali s radom Prekršajnog suda, te su imali priliku odglumiti scenu sudskog postupa, u kojem je okrivljenik maloljetna osoba. Učenici su se odlično zabavili, puno toga naučili i dobili dobre savjete ukoliko se ikada nađu na Sudu, u ulozi svjedoka – uvijek govori samo ISTINU!

 

DND Gospić

Možda Vas zanima