Dođite na predstavljanje knjige Drage Sudara “Odrastanje u Titovim zatvorima”

Objavljeno: 29/04/2018

GOSPIĆ- U ponedjeljak 30.travnja  u 18 sati u Dvorani KIC-a u Gospiću u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika, HVIDRE LSŽ, HVIDRE Gospić I URV 9.GBR VUKOVI održat će se promocija knjige Drage Sudara “Odrastanje u Titovim zatvorima”.O knjizi ali i o životu Drage Sudara jednog od najvećih Hrvatskih i Ličkih domoljuba govorit će Gospićko-Senjski biskup u miru Mile Bogović, gospođa Zdravka Bušić državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i dugogodišnja suradnica Predsjednika Tuđmana, prof. Anđelko Mijatović dugogodišnji savjetnik Predsjednika Tuđmana i gospodin Marko Grubišić predsjednik Glavnog odbora HDPZ.

Drago Sudar rođen je 11. listopada 1930. u Brušanima u Lici, a preminuo je, blago u Gospodinu, 30. travnja 2011. u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica. U osam desetljeća života – tri četvrtine proveo je u jugoslavenskim i američkim zatvorima i u emigraciji. Životni put malog (po stasu) Drage bio je ispunjen mukama, patnjama, neizvjesnostima, samoćom, usamljenošću, sumnjama, optužbama, nerazumijevanju sredine u kojoj je obitavao, jer mnogima nije bio jasan zbog svojih političkih stavova. Uhićen je 6. svibnja 1949. i po Čl 3 točka 8. jugoslavenskog Zakona o krivičnom djelu protiv naroda i države, osuđen na 13 godina robije i prisilnog rada. Kaznu je izdržao do posljednjeg dana u zloglasnoj Staroj Gradiški. Nakon izlaska iz zatvora Sudar 1957. bježi iz Hrvatske. Odmah po dolasku u Austriju postao je član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, a nakon Austrije došao je u Kanadu, gdje je živio s prekidom do 1990. i bio je vezan uz Ujedinjene kanadske Hrvaste i godinama je obavljao dužnost tajnika, a bio je i urednik društvenog glasila ”Nezavisna država Hrvatska”. Kad je počeo osloboditeljski Domovinski rat Sudar se vratio u Hrvatsku i radio je više godina u odjelu obavještajne službe na poslovima analitike. Najbolje je iznio svoje mišljenje o ljudima koji su bili u UDB-i i KOS-u, a ostali su na vlasti u Hrvatskoj nakon njenog oslobođenja, u razgovoru ”OČI U OČI” u Slobodnoj Dalmaciji (28. 09. 2000.).

Pozivamo sve građane Gospića I hrvatske domoljube da poslušaju ovo zanimljivo predavanje i pročitaju svjedočanstvo junačkoga ličkog sina koji je cjeli svoj život posvetio borbi za svoj narod i Domovinu.

 

Udruga 9.gbr/Milan Tomašević

Možda Vas zanima