Fra Draženko Tomić održao odlično predavanje u sklopu Tribine četvrtkom u Pastoralnom centru župe Svetoga Josipa u Ličkom Osiku

Objavljeno: 02/03/2018

LIČKI OSIK- Fra Draženko Tomić, župnik župe Svete Ane u Plaškom i domaćoj javnosti poznato lice kao višegodišnji tajnik i kancelar u Gospićko-senjskoj biskupiji,  u Pastoralnom centru župe Svetoga Josipa u sklopu Tribine četvrtkom održao je predavanje na temu “Vrednote i vrijednosti u odgoju djece i mladih“. Tribina je održana u korizmeno vrijeme, vrijeme uoči blagdana Uskrsa, pa kako kaže organizator tribine vlč.Luka Blažević, otvaranje nove sezone tribina namjenjeno je djeci i mladima. Posebno je na ovu tribinu pozvao roditelje djece koja se pripremaju za sakramente Prve pričesti i Krizme.

Vrijednosti i vrednote su istoznačnice, odnosno riječi koje znače isto. No razlika je da vrijednosti pripadaju ekonomskom području, primjerice vrijednosti automobila, robe, novca ili rada. S druge strane vrednote su skup općih uvjerenja, različitih mišljenja i tema i načina razmišljanja koje su povezane s određenim načinom života. “To su snažne ideje koje nas potiču na djelovanje i motiviraju u radu. Na primjer ovih dana napadao je snijeg, teta ili baka ne može  očistiti ulaz do svoje kuće, idemo im pomoći. To je vrednota, ne bismo to morali učiniti,ali se osjećamo bolje kada to učinimo“- kaže fra Tomić.

Vrednote se mijenjaju kako se mijenja i društveni poredak i vrijeme. Primjerice u starom vijeku ideal je bio paralelni razvoj psihičkih i fizičkih sposobnosti, u srednjem vijeku ideal je bio sveti čovjek, u novom vijeku znanstvenik. U ovo naše vrijeme vrednote su sport, uživanje, društveni prestiž i položaj. A vrhovna vrednota u današnje vrijeme ipak je novac.

Pitanje je smijemo li se baviti vrednotama i vrijednostima u školama. Postavlja se teza da škola u tom smislu treba biti neutralna, odnosno treba težiti obrazovanju. Ipak, fra Draženko Tomić smatra da osim obrazovanju škola itekako treba težiti i odgoju, pogotovo u nižim razredima. Tako bi se i neke vrednote kod djece razvijale snažnije. Ipak čini se da je najbolji način odgajanja, pa samim time i “usađivanja” vrednota, odgajanje vlastitim primjerom. Taj primjer daju roditelji, starija braća, prijatelji, susjedi i naravno prosvjetni radnici.

Bila je ovo još jedna odlična Tribina četvrtkom,a puna dvorana Pastoralnog centra pokazuje da ovakvi događaji s društvenim razmišljanjima i raspravama našim ljudima itekako trebaju.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima