Gospić je danas bio nacionalno središte borbe protiv raka dojke!!!

Objavljeno: 14/10/2017

Na glavnom gospićkom trgu danas je fotograf Šime Strikoman snimio jubilarnu petu milenijsku ružičastu vrpcu. Dio je to stalne kampanje osvještenja žena za potrebu  pregleda kako bi se na vrijeme otkrio rak dojke. Godišnje od njega u Hrvatskoj oboli oko 2,600 žena, lani je umrlo njih 990. Lani su od raka dojke oboljela i 24 muškarca, umrlo ih je 15.  U Ličko-senjskoj županiji primjerice 2014.godine rak dojke imalo je 29 žena i jedan muškarac. Dijagnostika je kod nas već dulji niz godina jako dobra,a ekskluzivna je vijest koju nam je dala ravnateljica Opće bolnice Gospić dr.Sandra Čubelić. najsuvremeniji mamograf u ovoj ustanovi. Nažalost problem je još uvijek slabo javljanje na preglede. Možda nakon ovog današnjeg događaja i ta priča krene u pozitivnom smjeru

GOSPIĆ- Više od 700 žena iz cijele Hrvatske,  onih koje vode borbu protiv raka dojke, onih koje su tu borbu uspješno završile, medicinskih sestara i naravno Gospićanki i Ličanki okupilo se danas u Gospiću, na Trgu Stjepana Radića na snimanju jubilarne, 5. milenijske ružičaste vrpce. Ovaj događaj u Gospiću je organizirala udruga Sve za nju i krovna udruga SURDA, odnosno Savez udruga protiv raka dojke. Dio SURDA-e je i udruga Vile za Liku čija predsjednica Mandica Pavelić smatra da je osnovna namjera ovakve akcije na simboličan način dati podršku oboljelima i ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Koliko je rano otkrivanje raka dojke bitno rekla nam je Maria Rita Baranović iz Šibenika. “Mi žene moramo svaki mjesec nakon menstruacije napraviti samopregled dojke. Tako na vrijeme možemo otkriti ako je nešto sumnjivo, ima li neka kvržica i slično, te  možemo na vrijeme otići liječniku“. Pitamo je kakav je osjećaj kada se otkrije. Ona odgovara:”doslovno raspad sistema. No to je trajalo kratko jer imala sam  oko sebe puno  ljudi koji su me podržavali. Naravno taj raspad sistema mora kratko trajati i zbog obitelji“. Ženama koje ne žele ići na preglede poručuje da budu pametne:”Opametite se. Morate ići na preglede. Idete kod frizera, kozmetičarke, pedikera,ali ne idete na pregled dojke, na mamografiju ili radiografiju. To je glupost, morate ići“- poručuje svim ženama Maria Rita Baranović iz Šibenika.

Nažalost ni Gospićanke, Ličanke ne idu prečesto na preglede. To pogotovo nije dobro jer imamo dobru mogućnost. Naime kako nam je rekla dr.Sandra Čubelić, ravnateljica gospićke Opće bolnice, ta ustanova u zadnjih desetak godina može dijagnosticirati sve vrste bolesti dojke s najsuvremenijim ultrazvukom i mobilnim mamografom koji u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo koriste po  cijeloj županiji. “Ekskluzivna vijest je da je Opća bolnica Gospić kupila najsuvremeniji mamograf koji ima mogućnost 3d prikaza dojke. Što se tiče dijagnostike u jako smo dobrom stupnju. Ipak, daljnja terapija ide u specijalizirane centre“- ističe dr.Čubelić.

Inače u Ličko-senjskoj županiji primjerice u 2014.godini bilo je 29 oboljelih žena i jedan muškarac. Iste te godine umrlo je 19  žena. Dr.Ružica Čanić iz Zavoda za javno zdravstvo kaže da je 2015.godine od raka dojke umrlo 8 žena,a prošle 2016.godine 12. U Hrvatskoj je lani umrlo 990 žena.

Cijeli događaj pomogli su grad Gospić i Ličko-senjska županija, te niz zdravstvenih ustanova s područja Gospića i županije. Milenijsku fotografiju snimio je, naravno, Šime Strikoman.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima