Gospićki književnik i publicist Danko Ivšinović u Zborniku aforizama „Biseri uma“

Objavljeno: 29/10/2019

ZAGREB- Udruga hrvatskih aforista i humorista priredila je krajem listopada Zbornik aforizama „Biseri uma“ (Zagreb, 2019.), u izdanju izdavačke kuće Studio Moderna i tako ovu kratku, britku, jezgrovitu, književno-satiričnu vrstu na velika vrata vratila u hrvatsku kulturu i umjetnost misli i riječi gdje je oduvijek i pripadala.

Naravno, u ovom hvalevrijednom Zborniku značajno mjesto pripalo je gospićkom publicistu i književniku, a po vokaciju aforističaru Danku Ivšinoviću.

Zbornik „Biseri uma“ čine niz od preko tisuću aforizama, epigrama, sentencija, gnoma, osmislica,  mudrosnica, izreka i drugih umnih misli koje su na 153 stranice iznjedrili 62 autora, od kojih ćemo izdvojiti samo neke: Mladen Vuković, Josip Balaško, Ivo Mijo Andrić, Tomislav Supek, Veseljko Vidović, Enes Kišević, Dragutin Lončar itd.

Pri odabiru radova urednik i uredništvo su kao kriterij zastupljenosti uzeli njihov ukupni razvoj aforističkog i humorističkog stvaralaštva, broj objavljenih knjiga, broj obavljenih radova u književnim časopisima, državne i međunarodne nagrade i priznanja, kao i svekoliki doprinos hrvatskoj književnosti.

Zbornik aforizama „Biseri uma“ bit će predstavljen u srijedu 27.11.2019. u 18 sati (Novinarski dom, Perkovićeva 2, Zagreb).

Donosimo u cijelosti aforizme Danka Ivšinovića iz Zbornika po izboru urednika, zagrebačkog književnika i aforista Ive Mije Andrića:

Ja sam aforističar. Ja na svaki režim rêžim. · Ključevi pravne države su iza brave. · Još nitko nije umro od sramote. Sramota! · Motam cigarete. Znači pušim! · I Sveta Stolica je fotelja. · Alimentacija je kazna za rad na crno. · Crkva je odvojena od države, pa svatko uzima za se. · Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku, ali uz puno umjetničke slobode. · Bi li bilo Tajne večere da su Židovi imali Udbu? · Kroz vrata raja ulaze sveci, a kroz vrata pakla-raja! · Tesla nije bio ni za lijevu ni za desnu struju, već izmjeničnu. Nakon što im je ’41. Churchill ponudio samo krv i znoj, Englezi su se, jednostavno, rasplakali. · Čim čujem dobar aforizam, znam da u tom grmu leži Lec. · Hrvati su u ove krajeve doπli u stoljeću sedmom, a Hrvatine još i prije. · Veneciju nosim u srcu, a mostove u ustima. · Tko umre ujesen, ne mora mijenjati gume. ·  Naseljavanje otoka treba hitno početi od Golog otoka! · Nemam ja niπta protiv silikona, ali domaće je domaće. · Danas cure sve viπe sliče očevima. Piju kao majke! · Moja žena drži tri kuta u kući. U četvrtom ležim ja i držim daljinski. · Čim se rodi, beba zaplače. Zna što je čeka. · Kad vidim tko se sve krsti, prekriæim se. · Nekada mu nisam smio čestitati Božić i Uskrs, a sad moram. ·  Ili podvij rep, ili živi kao pas.

Možda Vas zanima