HGSS predstavio Sigurnu kartu srednjeg Velebita

Objavljeno: 20/12/2019

GOSPIĆ- HGSS Stanica Gospić je održala predstavljanje Sigurne karte srednjeg Velebita. S obzirom da se izdana publikacija odnosi na područje Parka prirode Velebit prigodno je i predstavljena u sjedištu ustanove. Ravnateljica JU PP Velebit Ana Brkljačić pozdravila je sve prisutne te istaknula da je ponosna što su čak 4 djelatnika ustanove članovi HGSS-a,  te da je izrazito zadovoljna partnerskim odnosom s HGSS Stanicom Gospić posebice na projektu Sigurne šume Srednjeg Velebita  kojeg je provodila Stanica Gospić.  Pročelnik HGSS Stanice Gospić Josip Brozičević istaknuo je važnost dobre suradnje  HGSS Stanice Gospić i JU PP Velebit, sve u cilju sprječavanja nastanka nesreća na ovom području, što je i temeljna zadaća HGSS-a.  Namjera je  u narednim edicijama unaprijediti i dopuniti kartu sa svim nastalim promjenama u narednom periodu te je najavio izradu i nove karte južnog Velebita. Autor karte Mario Šaban prezentirao je proces izrade karte koji je trajao 3 godine te naglasio pomoć članova HGSS Stanice, JU PP Velebit, Uprave šuma Gospić i prijateljima planinarima. Autor je prikazao i važan aspekt karte za Stanicu u smislu prevencije nesreća ali, i atraktivnost turističko-planinarskog zemljovida koji će zasigurno biti od koristi svim posjetiteljima Parka.  Kroz prezentaciju uspješno je prikazao proces nastanka karte.

Hrvatska gorska služba spašavanja  uspješno provodi dugogodišnji nacionalni projekt izrade i izdavanja sigurnosnih karata kojim se nastoje obuhvatiti neurbana područja teritorija Republike Hrvatske. Pomoću vjerodostojnih i aktualnih tematskih turističko-planinarskih zemljovida i vodiča, nastoji se preventivno djelovati na način da se rekreativcima, planinarima, turistima i ostalim izletnicima putem preciznih, jasnih i razumljivih zemljovida pruže jasne i svrhovite informacije  o prostoru koji planiraju posjetiti i u kojem planiraju provoditi aktivnosti. Također, zemljovidima se koriste i sami pripadnici HGSS-a s ciljem bržeg i sigurnijeg pristupa unesrećenima u akcijama spašavanja i potragama.

Sigurna karta srednji Velebit druga je sigurna karta HGSS Stanice Gospić na području Ličko-senjske županije. Prva edicija je tiskana u nakladi od 2000 komada te će te prve primjerke moći nabaviti u HGSS Stanici Gospić uskoro i u JU PP Velebit.

HGSS Gospić

Možda Vas zanima