HKUD Široka Kula gdje god dođe oduševi

Objavljeno: 24/11/2020

GOSPIĆ- Kuljani oduševe gdje god dođu i u kojem god sastavu dođu. Tako je nakon nastupa na 19. Smotri muških pjevačkih skupina Hrvatske, održanoj u Ivanić Gradu o nastupu Muške pjevačke skupine HKUD-a Široka Kula pod vodstvom Ivana Starčevića za nastup skupine 8 pjevača i samica doc. dr. sc. Joško Ćaleta Institut za etnologiju i folkloristiku Zagreb napisao:
“Na livadi čuva cura stotinu ovaca – ovako sigurno, čvrsto i uvjerljivo zapjevati u tri mogu samo pravi pjevači a upravo to se može kazati za ovu trojicu mladih, vrsnih nositelja tradicije svog, dinarskog (Ličkog) područja. Izvrsna izvedba napjeva pod bas u kojoj se može osjetiti svaki potez pravih pjevača kojima je ideal složiti glas!
A oj Liko ravnija od Srijema (ojkan) – glazbeni žanr po kojem je lički kraj prepoznat je upravo izvedba koju slušamo. Pjevačke vještine svakog pojedinog pjevača moguće je čuti u njegovoj ulozi istaknutog pjevača kad predvodi svoj napjev a isto tako za primijetiti je kako se svakom istaknutom pjevaču s puno respekta i znanja u slaganju glas pridružuju ostali pjevači. Radost koju svojim nastupom pokazuju pravi je primjer kako predstavljati svoju tradiciju.
Tjera zvijezda mjeseca – uz pratnju samice; novija pjesma koju također izvode na svoj način; ritmički razigranija pjesma nije ritmički ujednačena nego je također slobodno otpjevana na njima prepoznatljiv način.
Višegodišnji napori koje ovi pjevači ulažu u svoj nastup rezultirali su činjenicom da možemo potvrditi da je trenutno ovo neprikosnoveno najbolja muška pjevačka skupina s područja Like. Čestitam na jako dobrom nastupu!”

FOTO: arhiva Lika-express

Možda Vas zanima