Izložba o arheološkom bogatstvu Like otkrivenom od strane hrabrih pirotehničara

Objavljeno: 23/11/2017

GOSPIĆ- Izložba o arheologiji u minskom polju ili svojevrsni spomen na sve hrabre ljude koji već godinama razminiraju minama zagađeno područje Like otvorena je u Malom salonu Muzeja Like u Gospiću. Autorica izložbe, arheologinja muzejska savjetnica dr.sc.Tatjana Kolak,  koja godinama vrijedno otkriva arheološka bogatstva Like,  prisjeća se da je u neku ruku izvorište ove izložbe suradnja s pirotehničarima  iz sada već davne 2009.godine na Maloj Kapeli kada su oni od mina čistili trasu tada budućeg plinovoda. “Kada su me oni pitali kako ću ih nagraditi zato što su darovali predmete, stala sam i suočila se s problemom. Ja vam ne mogu dati financijsku naknadu, ja vam, mogu napraviti izložbu i to će biti hvala što ste odlučili sačuvati naše kulturno blago. Ova izložba zapravo je održano obećanje i nagrada njima“- ističe Kolak i zahvaljuje se svim pirotehničarima koji su pomogli ovu izložbu. A u katalogu koji ide uz izložbu  nalaze se imena ljudi uz svaki predmet koji su pronašli i koji se može vidjeti na izložbi. Radi se uistinu o vrijednim nalazima, uglavnom ostrugama, vrhovima strijela ili koplja, uglavnom dakle ratni predmeti što pokazuje da se i na ovim modernim minskim poljima nekada i ratovalo,ali i putovalo. Nalazi su pronađeni na širokom području, praktički od Male Kapele do Maloga Alana. Iako se sada volimo pohvaliti da smo prometno raskrižje Lika je uvijek bila bogata povijesnim komunikacijama,a ove na kojima su nađeni ovi nalazi uglavnom više ne postoje. Primjerice cesta koja je spajala Gacku, Ličku Jasenicu, Plaški i Sisak bila je važna komunikacija još prema antičkoj Sisciji, no bila je važna komunikacija i u vrijeme iz kojega su brojni i ovi nalazi predstavljeni na ovoj izložbi,a to je vrijeme od 9.do 16.pa čak i do 17.stoljeća.  A osim ove spomenute ceste nalazi su i iz područja Kozjana, u Srednjem vijeku iznimno važnoj komunikaciji od Krbave prema Gackoj ili Perušiću. Važna komunikacija bila je i cesta iz današnje Podlapače, preko Ljubovskog platoa prema Lici, te naravno Vrebačka staza. Četvrta je komunikacija preko Velebita kojom su se koristili trgovci i krijumčari, ali, prema nalazima i brojni jahači koji su tuda išli i gubili ostruge. “To nam sve pokazuje vrlo intenzivan život ovog našeg kraja,a vještine izrade predmeta ovisile su o tadašnjim majstorima i seoskim kovačima“- kaže Kolak i ističe da su tadašnji kovači vješto kopirali i tadašnje majstore iz Zapadne Europe.

Dr.sc.Tatjana Kolak kao iznimno važnu osobu za ovu izložbu smatra pirotehničara Danka Kovačevića koji je 2010.godine pronašao prapovijesnu keramiku u Dabru,a kasnije to radio diljem Like pa ga Kolak naziva svojim muzejskim povjerenikom za pitanja pirotehnike.

Izložbu su najavili i ravnateljica Muzeja Like Vesna Bunčić i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan. Bunčić kaže da je  pod minskim poljima zarobljena povijesna baština koju djelomice svojim hrabrim radom otkrivaju i djelatnici brojnih tvrtki za razminiranje koje djeluju na terenu. Modrušan pak s druge strane ističe da ga za Liku veže boravak na ovome području gdje je bio kao specijalac,ali nažalost i neugodna uspomena, stradanje u Metku 4.kolovoza 1995., nakon čega je ostao 80 %-tni invalid.

Izložbu je otvorio koordinator za pitanja razminiranje, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ličko-senjske županije Stipe Mudrovčić koji se zahvalio pirotehničarima na “dodanoj vrijednosti” onom poslu koji hrabro odrađuju, a s druge strane opet nalaze vrijedne predmete i donose ih Tatjani Kolak.

A da cijela javnost njen rad itekako cijeni pokazala je i gesta velikog kavalira KrešimiraTomljenovića koji joj je darivao buket cvijeća. Zanimljiv, lijep i važan kulturni događaj koji je, na sreću, popratio i zavidan broj posjetitelja. Barem samo otvorenje,a nadamo se da će brojni doći i pogledati ovu izložbu koja je otvorena do siječnja sljedeće godine.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima