Izvanredna sjednica županijskog Stožera civilne zaštite

Objavljeno: 29/08/2017

Zbog požara na Sjevernom i Srednjem Velebitu, odnosno području ove mitske planine koja administrativno pripada Ličko-senjskoj županiji sastao se danas,  na izvanrednoj sjednici, županijski Stožer civilne zaštite. Tijelo je to koje okuplja sve žurne službe,ali i brojne druge službe, udruge i institucije koje reagiraju u ovakvim kriznim situacijama. Da situacija nije nimalo jednostavna pokazuje i to da je u odori bio Ličko-senjski župan Darko Milinović.

LOVINAC- Iako se radi o često i uglavnom  nepristupačnom terenu vatrogasci vatrenu stihiju drže koliko-toliko pod kontrolom– istaknuto je danas u Lovincu na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite. Očekuje se dodatna pomoć iz zraka jer vatrogascima je sa zemlje jako teško djelovati, što zbog teškog terena,a što zbog miniranosti. Najvažnije je da do ljudskih žrtava nije bilo. Po završetku sastanka novinarima je izjavu dao župan Darko Milinović koji se zahvalio svim vatrogascima na Velebitu,a ima ih, osim iz Ličko-senjske županije i iz Varaždina, Splita i Zagreba. “Želim se zahvaliti svima onima koji su na bilo koji  način koji  doveli do toga da je  ovaj požar pod kontrolom. Nije lokaliziran,ali je situacija bolja nego što je bila jučer. No, sa promjenom smjera vjetra može doći i do promjene na požarištu“- ističe župan Milinović i dodaje da je odlučeno da se pripravnost stožera općina i gradova na području županije podigne na viši nivo kako bi mogli promptno reagirati u slučaju eskalacije situacije. “Pozivam sve dobronamjerne, koji se samoinicijativno uključuju, naravno u najboljoj namjeri, da to čine preko stožera Civilnih zaštita općina i gradova, ili na razini županije. No takvi na samo požarište ne smiju doći bez znanja i odobrenja zapovijednika određenog požarišta“- kaže Milinović. Ističe da je na terenu oko 400 vatrogasaca, te da je fronta vatrene stihije duga oko 15 kilometara. Zahvaćeno je više od 1,000 hektara površine,a ako s ičim možemo biti zadovoljni jest to da nije bilo ljudskih žrtava, ozljeda vatrogasaca i ugroze stambenih i gospodarskih objekata. Nakon požarne sezone analizirati će se što tko može napraviti bolje za buduću ovakvu situaciju. On se zahvalio svima onima koji su na svoj način pomogli i pomažu u ovoj teškoj situaciji kakva je trenutno na Velebitu.

Inače sjednica stožera održala se u Domu u Lovincu. Nailazimo i na postavljene ležajeve u velikoj dvorani koji bi poslužili u slučaju evakuacije stanovništva. Za sada, na sreću ti ležajevi nisu bili u upotrebi, nadamo se da ni neće.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima