Izvor iz Selca u Brinju otvorio prostor za poludnevni boravak djece

Objavljeno: 22/09/2017

BRINJE- Prigodnom svečanosti uz nastup učenika Osnovne škole Luka Perković i djece Centra Izvor u  Brinju  je  otvoren prostor za poludnevni boravak – vaninstitucionalnu uslugu koju će provoditi Centar za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ iz Selca. Prezentacija ove  socijalne usluge potencijalnim korisnicima održana je još u veljači, a početkom listopada napokon će i zaživjeti. Inicijativa za pokretanjem usluge  za djecu u Brinju krenula je od same općine koja je  osigurala svu potrebnu infrastrukturu. Načelnik općine Brinje Zlatko Fumić smatra da je otvorenje ovoga centra još jedan vid skrbi za djecu. “Među prvima smo u školi i vrtiću uveli logopede. Sada imamo poludnevni boravak, odnosno uvodimo stvari kojih nije bilo“- kaže Fumić i dodaje da Brinje izdvaja 20% svog izvornog proračuna za školstvo.  Ravnatelj  Centra „Izvor“ iz Selca Nikica Sečen  podsjeća da se prije više od pola godine u Brinje došlo sa vjerom u priču. “Naša ustanova transformirala se među prvima u Hrvatskoj i krenuli smo s tretmanima koji su vaninstitucijski. Poludnevni boravci su nešto što je preventivno i što pomaže da djeca iz bioloških obitelji nikada ne dožive da završe u instituciji“- kaže Sečen i dodaje da u Crikvenici, Selcu i Novom Vinodolskom ima oko 50 djece u poludnevnom programu. U Brinju će u programu biti 10-ak djece. U Brinje će dolaziti i stručni tim, dva puta tjedno, kako bi pomogao i ostalim mještanima,a ne samo onima koji su u programu. “Ideja da se socijala radi u obiteljima,a ne u institucijama ovdje je u potpunosti zaživjela“- kaže Sečen.

Pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade  i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević u svom obraćanju na svečanosti kod OŠ Luka Perković  pozvala je i medije da više pozornosti daju ovakvim, dobrim pričama, budući da u resoru socijale ima i previše teških tema.  Na otvaranju poludnevnog boravka u Brinju – Centru „Izvor“ čestitao je i ličko – senjski župan Darko Milinović.

U opremanje  prostora  uloženo je oko 340 tisuća kn, što je centar Izvor povukao iz EU soc. Fonda. Sredstva za rad osiguralo je ministarstvo , a uslugu poludnevnog  boravka koristit će u prvom  periodu 4 djece, koliko ih je iskazalo interes. Boravit će ovdje  od ponedjeljka  do četvrtka  4 do 6 sati.

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima