Je li Lika spremna za Karakaša?

Objavljeno: 15/04/2019

Danas je u POU dr. Ante Starčević u Gospiću bio dan Damira Karakaša, nagrađivanog hrvatskog pisca, Ličana prezrenog od samih Ličana.

 

GOSPIĆ- Danas u podne Damir Karakaš imao je susret s gospićkim srednjoškolcima, kojima je poručio kako je čitanje poput molitve. Knjige su počast slobodi i ljudskosti.

Naglasio je okupljenim mladim ljudima kako ga nikada ne zovu u Liku, ovo mu je tek drugi put da gostuje u Lici, nakon gostovanja u jednom kafiću u Otočcu.  Ali, kako Karakaš sam kaže, on je čovjek koji se ne predaje, vjeruje u rad i nitko ga ni u čemu ne može spriječiti.

Večeras u 20 sati kazalište Kerempuh uprizorilo je u Gospiću Karakašev roman Blue moon. Na humorističan način, svojstven i Karakašu i Kerempuhu, opisana je obiteljska problematika rockabillyja i njegove obitelji u srcu Like.

Tako su večeras oslikali Čarlija, u ispovjednoj formi, dočaravajući autohtoni dijalekt okolice Brinja. Čarli je bijeg iz surove ličke provincije i zamršenih odnosa s ocem i djedom kao rockabilly pronašao u studentskom životu u Zagrebu potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća. Čarli je mladi čovjek koji ima svoj svijet: svoj put, svoju frizuru, pun je života, cijeni Beatlese. Čitavo vrijeme u pozadini obiteljskih, prijateljskih i ljubavnih odnosa približava se rat, vrijeme kad se cijene različiti ideološki znakovi. Naš junak odlučuje se na “kokoticu” odbijajući svaku uniformiranost.

Glumačka ekipa u više navrata do suza je gegovima nasmijala ličku publiku, dok na drugu stranu daje prostora za razmišljanje o potrebi za buntom i ustrajnim hodanjem vlastitim putom.

Publiku je svakako očarala i spremnost glumaca na hrabro služenje brinjskim dijalektom, koji je u uvodnom izlaganju i sam Karakaš opisao kao: ” Ki, ča, mi?”

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima