Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju – „KIDS”

Objavljeno: 14/03/2021

GOSPIĆ- Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice”, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Športski savez invalida grada Slavonskog Broda partneri su na projektu Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju – „KIDS”. Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke nositelj je projekta „KIDS“ i korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.223.462,75 kuna. Projekt u cijelosti financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.  Udruga „Pčelice” aktivno sudjeluje u provođenju aktivnosti od samog početka provedbe projekta. Projekt KIDS svojim aktivnostima doprinosi unaprjeđenju socijalne uključenosti te povećanju razine uključenosti u društvo skupina u riziku od socijalne isključenosti širenjem i unaprjeđenjem kvalitete socijalnih usluga u zajednici. Početne su se aktivnosti projekta odnosile na edukaciju vanjskih suradnica: fizioterapeutice Ane Ćaćić, trenerice Nikoline Ćaćić i psihologice Paole Medved iz područja kineziterapije, sportsko-rekreacijskih aktivnosti te psihosocijalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju. Održane su tri stručne edukacije iz područja kineziterapije od strane kineziterapeuta iz SSOI grada Rijeke i četiri radionice iz područja pružanja usluga psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju od strane edukativnog rehabilitatora iz SSOI grada Rijeke te psihologa iz Centra Ozalj na kojima su sudjelovale vanjske suradnice Udruge „Pčelice“. Stručna suradnica psihologica Paola osvrnula se na edukacije i provedbu aktivnosti u sklopu projekta „KIDS“:  -Novostečenim znanjima i unaprjeđenjem postojećih kao vanjske suradnice Udruge „Pčelice“ osnažene smo specifičnim znanjima i resursima koje stavljamo na raspolaganje korisnicima Udruge „Pčelice“ tijekom provedbe projektnih aktivnosti.

Nina i Ana, fizioterapeutice, u Udruzi „Pčelice“ s korisnicima provode razne sportsko-rekreacijske aktivnosti u kojima korisnici rado sudjeluju. To su najčešće različiti poligoni, senzorne igre i ples.  Ja  s djecom provodim socijalnu integraciju kroz kreativne aktivnosti, stolne igre i savjetodavni rad s djecom i roditeljima. Naše aktivnosti uvijek su prožete mnoštvom smijeha i dobre vibre! Sudjelovanje u sportskim aktivnostima ima povoljan utjecaj na psihofizički razvoj pojedinca, a ujedno osigurava i širenje socijalne mreže, čime sudionicima aktivnosti  koje provodimo omogućavamo bolju društvenu uključenost i višu razinu kvalitete života. –

Iduća faza provedbe projekta odnosila se na provedbu praktične nastave u sklopu programa: ”Kineziterapija i kineziterapijski postupci u sportskim klubovima osoba s invaliditetom“. Ovu fazu provođenja projekta vanjske suradnice su odlično odradile te su djeca korisnici i njihovi roditelji bili izuzetno zadovoljni provedbom 70 sati praktične nastave. Trenutno se provodi treća faza projekta: „Provedba kinezioloških aktivnosti i pružanje psihosocijalnih usluga za djecu s poteškoćama u razvoju“ te će se nabaviti sportska oprema u vrijednosti 10.200,00 kn koja će se koristiti u radu s korisnicima i nakon završetka ovog projekta. Isto tako tijekom treće faze naše vanjske suradnice nastavljaju provoditi aktivnosti  ”pružanje usluga psihosocijalne podrške djeci s poteškoćama u razvoju” dva puta tjedno u trajanju od jednog sata i kineziterapijske i sportsko rekreativne aktivnosti djeci s teškoćama u razvoju tri puta tjedno u trajanju od jednog sata.

Fizioterapeutica Ana i trenerica Nikolina osvrnule su se na provedbu aktivnosti projekta „KIDS“ s korisnicima Udruge „Pčelice“: – Djeca u udruzi imaju veliku želju za pokretom (trčanjem, skakanjem, igrom, plesanjem i sl.). Upravo zbog toga djeci je korisno što im se na taj način omogućilo  više tjelesnog i zdravstvenog sadržaja te omogućilo da budu aktivna. Edukacije u sklopu projekta KIDS povećale su razinu našeg znanja koje  je važno da se navedene aktivnosti provode u skladu s dječjom dobi i mogućnostima te se iste moraju provoditi u sigurnom i poticajnom okruženju.

Tjelesno vježbanje važno je zbog razvoja motorike i funkcionalnih sposobnosti. Tijekom provedbe aktivnosti s korisnicima Udruge „Pčelice“ radimo različite aktivnosti: od zagrijavanja, postavljanja različitih poligona gdje se djeca moraju provlačiti, preskakati, zaobilaziti do učenja različitih igara kao što su graničar, badminton, košarka..

Djeci pokret predstavlja izvor zabave i zadovoljstva gdje ih posložimo u krug i provodimo vježbe sa štapom ili loptom. Prilikom tjelesnog vježbanja dajemo djeci poticaj, čak i ako dijete ne uspije ostvariti neki zadatak. Smatramo da djeca napreduju i da se lijepo osjećaju provodeći kineziološke aktivnosti. – 

Sve se aktivnosti provode u skladu s epidemiološkim preporukama zbog situacije s pandemijom COVID-19 te se izuzetno pazi na poštivanje epidemioloških mjera. Korisnici i članovi Udruge „Pčelice“ izuzetno su zadovoljni aktivnostima koje stručne vanjske suradnice provode u okviru projekta „KIDS“ te je primjetan napredak u motoričkim i funkcionalnim vještinama korisnika kao i njihovom općem zadovoljstvu suradnjom s vanjskim suradnicama Nikolinom, Anom i Paolom kojima se ovim putem zahvaljujemo na profesionalnosti, organiziranosti, aktivnosti i ljubavi koje ulažu u rad s našim korisnicima.

 

Antonija Klepić, koordinatorica projektnih aktivnosti projekta „KIDS“ u Udruzi „Pčelice“

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima