Kosinjska dolina pliva

Objavljeno: 17/03/2018

KOSINJ- Iz godine u godinu stanje je isto.  Nekada jače, nekada slabije,ali opet je poplavljena  Kosinjska dolina. Ugroženo je stanovništvo, oko  600 ljudi, poplavljeno je 20-ak kuća, no zbog obilnih oborina voda će zahvatiti još objekata. Zbog blizina vode i dalekovoda isključena je i struja.
Načelnik Stožera Civilne zaštite općine Perušić  Mihael Kurteš, kaže da razina vode raste 5 cm na sat. Sve službe su na terenu, više od 40 ljudi iz operativnih snaga,a taj broj se i povećava.

Pod vodom je  Kosinjski most. Područje Gronjeg i Donjeg Kosinja su bez struje, 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa odvoze čamcima agregate za struju i druge potrepštine. Za sada je 20 kuća pod vodom.
Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama se nadaju kako se neće ponoviti stanje iz 2010. godine kada je razina vode na tom području dosegla kotu od 910 cm i poplavila 150 kuća.

Kako javlja HTV stanovnici su ogorčeni jer smatraju da se voda namjerno zadržava u dolini kako ne bi ugrozila Gospić i Otočac. To mišljenje dijeli i Kurteš koji je izjavio: “Opravdavaju se na sustav da je to zaštita većih gradova, i da je trenutačno ovo bazen koji drži vodu. Manje je stanovnika na ovom području nego u gradovima, i isto tako ima jako puno objekata praznih. Iako to nije razlog da se na taj način postupa“. Za HINA-u je načelnik općine Ivica Turić između ostaloga, govoreći o tome da je Kosinj često pod poplavom,   rekao kako je potrebno formirati ili retenciju ili sagraditi niz godina planiranu hidrocentralu Senj 2, jer sadašnja akumulacija prima 120 milijuna prostornih metara vode, a nova bi planirana akumulacija primila 360 milijuna prostornih metara vode i riješila Kosinj čestih poplava.
Nas samo zimska služba i elementarne nepogode koštaju trećinu proračuna i to je neodrživo. Općina Perušić zahtijeva od Hrvatske elektroprivrede da se očituje o namjeri gradnje hidrocentrale, jer je prostornim planom ta gradnja predviđena” – kaže  Turić.

Tako je to u Kosinju, dolina pliva, među ljudima vlada neizvjesnost. O novom sustavu i brani sada opet uglavnom nitko ne govori, valjda se čekaju neki novi izbori kada se ta tema aktualizira. A ljudi, ma tko njih što pita!!!

 

Milan Tomašević

FOTO: HTV

Možda Vas zanima