“Ličani su u Hrvatskoj ono što su Indijanci u Americi”

Objavljeno: 16/10/2019

GOSPIĆ- Ravnateljica Muzeja Like Tatjana Kolak na otvorenju izložbe o ličkoj kapi i američkom šeširiću citirala je poznatog američkog Ličanina Milu Rupčića pjevača, glumca i poduzetnika koji je prije dvadesetak godina rekao da su Ličani u Hrvatskoj ono što su Indijanci u Americi. Dobra je ta izjava i poveznica na ono što se događa u Gospiću. Naime  u  Pučkom otvorenom učilištu dr.Ante Starčevića postavljena je izložba “Tradicijska oglavlja Lička kapa-basket hat“. Izložba je u Gospić došla zahvaljujući Etnografskom muzeju i  Hrvatsko-američkom društvu s jedne strane, te Pučkom otvorenom učilištu dr.Ante Starčević i Muzeju Like Gospić s gospićke strane. Indijanski šeširići predstavljeni na ovoj izložbi dolaze sa sjevera Kalifornije, nastaju prepletanjem pruća različitih biljaka. Isključivo ih rade i nose žene i postoje svakodnevne i ceremonijalne. Kod udovica kape su posve jednostavne,a kod drugih žena ukrašene. Zanimljivo, kape ne ovise o veličini kape onoga tko ih nosi, grade se prema veličini ruke osobe koja ju pravi.

Tatjana Kolak  posebno važnim ističe da kapa nije samo pokrivalo za glavu jer ona je ukras glave i kao takva spada u grupu nakita. No ono što je posebno važno i kod Ličana je kapa statusni simbol, ali za razliku od američkih Indijanaca gdje su ih nosile žene kod Ličana ih nose muškarci. A ono što su rijetki znali jest činjenica da je lička kapa kasnih tridesetih za jednu modnu liniju šešira inspirirala slavnu modnu kuću  Channel.

Važna osoba u cijeloj izložbi je Dragica Rogić koja ističe da se i lička i indijanska kapa prave isto kao i ranije, ručno i od istih materijala. Nju veseli činjenica da je za ličku kapu, uglavnom kao za suvenir,  puno veći interes nego prije 15 godina kada je udruga Gačanka krenula s intenzivnijom izradom kape. Goran Stojanović, član Glavnog odbora Hrvatsko-američkog društva kaže da ovo društvo 13 godina povezuje nematerijalnu baštinu Indijanaca iz Amerike i različitih tradicijskih običaja iz Hrvatske. Ove godine su to lička kapa i američki indijanski šeširić. Prema njemu, kada se dvije ovako udaljene  civilizacije spoje  i  počmu jedna drugoj  pričati priču ličke kape i poruke indijanskih šeširića one su i povezane  ,jer  upravo su priče te koje povezuju, bez obzira na udaljenost. “Indijanska kapa šalje puno priča, odnosno svaka kapa priča svoju kapu, odnosno žena priča jeli udovica iz kakve je kuće itd. Priče su temelj opstanka jednog naroda na ovome području“- kaže Stojanović.

I da se vratimo na početak priče. Stojanović smatra da nema propadanja Ličana jer odgovor je samo u nama i u pričanju priča,a mladi ljudi čekaju da se priča pokrene. Otvorenje izložbe uveličali su muški članovi folklornog ansambla gospićkog učilišta uz glazbenu pratnju Viktorije Rogić. Izložbu u holu Pučkog otvorenog učilišta možete pogledati do 30.listopada.

 

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima