Lovinac u subotu slavi Dan međunarodnog priznanja Hrvatske

Objavljeno: 10/01/2023

LOVINAC- Povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Kulturno informativnom centru Lovinac (mala dvorana) održati će se predavanje prof. dr. sc. Josipa Jurčevića i prof. Ante Nadomira Tadića Šutre. Subotnji program započinje u 17:30h sa Svetom misom za domovinu u crkvi sv. Mihovila, nakon koje slijedi paljenje svijeća kod kipa dr. Franje Tuđmana.

Koncert VIS-a Svjetlo i predavanje započinju u 18:30h.

Teme predavanja:

[prof. dr. sc. Josip Jurčević]: „Doprinos hrvatskih branitelja međunarodnom priznanju Republike Hrvatske“

[prof. Ante Nadomir Tadić Šutra]: „Domoljubne pjesme – MORAL HRVATSKIM BRANITELJIMA“

Veselimo se Vašem dolasku!

O gostima predavačima:

[prof. dr. sc. Josip Jurčević]: Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu, te 1975. g. diplomirao povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom fakultetu je magistrirao 1996. g. s temom Problem proučavanja žrtava Drugog svjetskog rata na području Hrvatske, te doktorirao 2000. g. s temom Represivnost jugoslavenskog sustava u Hrvatskoj 1945. godine. U časopisima i zbornicima objavljuje znanstvene i stručne radove iz suvremene hrvatske povijesti, a središnje teme njegova istraživanja su žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, Domovinski rat te hrvatsko iseljeništvo. Autor i suautor je brojnih knjiga, udžbenika, znanstvenih i stručnih radova. Više o postignućima prof. dr. sc. Josipa Jurčevića pogledajte na poveznici https://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Josip_Jur%C4%8Devi%C4%87_(bibliografija) .

[prof. Ante Nadomir Tadić Šutra]: Hrvatski književnik i skladatelj, te od 5. kolovoza 1995. živi i djeluje u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu. Piše pjesme i prozu. Umirovljeni je časnik Hrvatske vojske. Profesor je komunikoloških predmeta. Izabran je u nastavno zvanje predavača u području društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti, grana komunikologije. Stalni je sudionik hrvatske pjesničke manifestacije Kijevski književni susreti. Objavio je deset samostalnih knjiga poezije te deset skupnih. Za svoj znanstveni i kulturni rad dobio je nagrade: Grada Knina, Općine Kijevo, Općine Otok Dalmatinski, Grb Županije Šibensko-kninske te Zlatno pero Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu. Predsjednik je Kulturnoga vijeća grada Knina. Godine 2008. napisao je mjuzikl Kralj Zvonimir kazališta Knin koji je inicirala i scenografiju napravila Nada Hržić dok Tadić Šutra potpisuje tekst, scenarij i režiju te je igrao glavnu ulogu (kralja Zvonimira). Također je autor teksta pjesme Stina pradidova koju izvode Tomislav Bralić i Klapa Intrade. [ https://www.youtube.com/watch?v=nws0JLQwKd0 ]

 

ravnateljica KIC-a Lovinac

Antonia Krpan, mag.oec.

Možda Vas zanima