Manja Kovačević- dobri duh Gospića

Objavljeno: 08/11/2016

GOSPIĆ- „Dobri duh Gospića“ knjiga o životu i djelu dr.sc.Manje Frković i o njenom Frkovića rodu,  predstavljena je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću. Djelo autora, doktora znanosti Vesne Grahovac Pražić i Ante Bežena predstavljeno je tako i budućim gospićkim, hrvatskim učiteljima,populaciji koju je godinama učila i izučavala i pokojna Manja Kovačević , osobno imao sam sreću i ja biti jedan od njih.

I na ovom predstavljanju knjige, osim autora, govorili su recenzentica dr.sc. Sanja Vrcić Mataija i gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović, te predsjednica gospićkog ogranka Matice Hrvatske Ana Lemić. Predstavljanje knjige o Manji na učiteljskoj školi itekako je važno jer ona je obilježila identitet te ustanove, godinama predavajući metodiku, dječju i filmsku književnost, Hrvatski jezik. „Ova knjiga nastala je kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja autora koji su se na ovakav način odužili profesorici za sve što je učinila za ovu ustanovu,ali i grad i sredinu u kojoj živimo“- ističe Sanja Vrcić Mataija.

Govoreći o Manji,a tako smo je svi zvali,  Ana Lemić kaže da je ona svugdje bila ugledna, poštovana i cijenjena. Za knjigu Lemić kaže da je bogato ilustrirana i kvalitetno uređena, te vrhunski opremljena, odnosno knjiga je onakva kakva i treba biti kada se piše o jednoj velikoj osobi. Ni biskup Mile Bogović nije štedio riječi hvale kada govori o Manji Kovačević i o njenoj osobi i osobnosti. „Njena veličina je odgojna, duhovna i vjernička. Za takvu osobu teška vremena kroz koja je prolazila nisu značila krah već izazov da se još više ojača i razvije“- ističe Bogović.  Dr. Manja Kovačević bila je istinski velikan ovoga grada, u sredini koja prečesto veliča neke druge kvalitete,a rjeđe ove koje je ona imala možda i nema mjesto koje joj  pripada, možda je i podcijenjena ili stavljena u neki drugi plan u odnosu na neke ljude koji imaju kvalitete ni približne njenima.  Možda će i ova knjiga doprinijeti tome da Manja bude ono što i jest, „Dobri duh Gospića“.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima