Mladi Ličani najviše konzumiraju alkohol i cigarete,a u odnosu na ostatak Hrvatske u znatno manjoj mjeri droge

Objavljeno: 13/06/2018

GOSPIĆ- “Rizični i zaštitni čimbenici poremećaja u ponašanju kod adolescenata“, naziv je sveučilišnog priručnika kojega su zajedno, uz brojna istraživanja na terenu, stvorili Anela Nikčević- Milković, Kristina Manestar i Viktor Božičević. Nakladnik priručnika je Sveučilište u Zadru pa je nazočne na predstavljanju priručnika u Gospiću  pozdravio i prorektor zadarskog sveučilišta Josip Faričić.

Anela Nikčević -Milković, jedan od autora,  kaže da inicijativa o stvaranju jedne velike analize rizičnih čimbenika kod mladih u Ličko-senjskoj županiji traje 15 godina,  u samom istraživanju koje se proteglo kroz 11 godina, sudjelovalo je blizu 3,000 mladih. Podaci su  uvršteni, ili bolje rečeno obuhvaćeni,  u ovaj priručnik. U njemu su istraživanja s rezultatima  od 2003.-2014.godine i oni pokazuju da mladi u Lici najviše kušaju alkohol, zatim cigarete. A kako reče Viktor Božičević, iako se često može čuti “ma svi se drogiraju”, rezultati pokazuju da ipak ovaj naš kraj ima najmanje problema s drogama. “Najveći javno zdravstveni problem je alkohol, vrlo brzo na drugom mjestu je nikotin. Mi se ponosimo da smo kao gorski kraj s malo sredstava ovisnosti, nešto malo eksperimentalnog korištenja, najviše u gradovima koji su u tranziciji“- pojašnjava Nikčević -Milković.

Što se tiče istraživanja ona su pokazala da učenici rane i srednje adolescencije najčešće piju vino,pivo i žestoka alkoholna pića, konzumiraju duhan i eksperimentiraju sa sedativima i tabletama za spavanje. Mlađi najčešće alkohol konzumiraju kod kuće i na zabavama, a stariji ispred trgovina, u disco-klubovima i “kafićima”. Konzumiraju ga zbog zabave, konformizma i suočavanja s problemima. Kod gimnazijalaca se trend pušenja smanjuje,a kod učenika strukovnih škola povećava. Na sreću, trend konzumiranja vina i piva ipak se smanjuje. 

Nije istraživanje obuhvatilo samo one klasične ovisnosti, dotakli su se i  ovisnosti o primjerice kocki ili internetu, potaknuli su pitanje građanskog i zdravstvenog odgoja, obrazovne uloge medija, poticanja mladih na poželjna ponašanja i nastavili inzistirati na osnivanju klubova i udruga za mlade.

Ovaj priručnik relevantan je svim stručnjacima čiji je posao vezan uz rad s mladima, relevantan je i roditeljima. On može pokazati koji su prioriteti u prevenciji, odnosno na što sve institucije ili pojedinci uključeni u rad s mladima moraju posebno obratiti pažnju. On može poslužiti i kao nastavno sredstvo u nizu kolegija. U više navrata tijekom predstavljanja priručnika istaknuta je i važnost medija, nažalost na ovom  predstavljanju bio je samo jedan medij, naš portal Lika-express. S nekoliko glazbenih brojeva prigodne tematike sve nazočne,a među mnogobrojnom publikom bili su  studenti, predstavnici nekoliko institucija iz grada, Sveučilišta u Zadru i predstavnici grada zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i gradonačelnik Karlo Starčević , te pročelnice iz grada i županije Ivana Kaleb Asić i Dubravka Rukavina, oduševili su pjevačica Ivana Rukavina i gitarist  Dino Jelinić.

 

Milan Tomašević

 

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima