Noć kazališta u Gospiću uz Mariju Jurić Zagorku

Objavljeno: 26/11/2017

GOSPIĆ- Dio devete po redu Noći kazališta, zajedno sa još osamdesetak kazališnih institucija i organizacija bio je Gospić i Pučko otvoreno učilište dr.Ante Starčević.

Uoči 60-e godišnjice od smrti Marije Jurić Zagorke, hrvatske umjetnice, novinarke i aktivistice, kazalište Smješko uprizorilo je predstavu “Kakva majka, takva kći“. Prva je to u ciklusu dokumentarno- igranih kazališnih predstava  u režiji ovog kazališta, koje su inspirirane djelom i životom poznatih žena koje su obilježile društveni i kulturni život na ovim prostorima.

Glumice Mia Krajcar, kao mlada Marija, i Mirta Zečević, kao njezina majka Josipa, uprizorile su tugu i težinu Zagorkina odrastanja. Niz nesretnih okolnosti i nakon smrti njezine sestre Dragice nastavlja se nesretnim brakom te brakorazvodnom parnicom. Niti ta tuga i nesreća nisu u Zagorki pokolebale volju za pisanjem i aktivizmom. Odnos majke i kćeri, isprepleten međusobno različitim pogledima na smisao života, ostavio je dubok trag na stvaralaštvo Marije Jurić Zagorke.

Svojom uživljenošću u uloge glumice su  gospićkoj publici nakratko približile pomalo zaboravljenu i zapostavljenu Zagorku, koja je kroz svoj bogati stvaralački život, zbog vlastitih stavova, bila neprihvaćena od različitih režima i ideologija.

Kolika je upečatljivost predstave i dojma koji glumice ostavljaju na sceni pokazuje   nominacija Mirte Zečević za Nagradu hrvatskog glumišta u 2017. za najbolju ulogu, i to Josipe Jurić, upravo u ovoj predstavi.

Na razmišljanje potaknuta publika  velikim pljeskom nagradila je glumice, koje su po završetku predstave povele gledatelje na druženje u predvorju dvorane.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima