Noćas prelazimo na ljetno računanje vremena

Objavljeno: 25/03/2017

GOSPIĆ- Noćas, dakle u noći s 25.na 26.ožujka,  kreće ljetno računanje vremena. Kazaljke  pomičemo sat unaprijed, odnosno s 2 na 3 sata. Povijest govori da je  višegodišnja zamisao o provođenju ljetnog računanja vremena ostvarena tijekom Prvog svjetskog rata, 1916.godine u Njemačkoj i Austro-Ugarskoj, a potom i u Velikoj Britaniji. I Hrvatska je kroz povijest više puta uvodila ljetno računanje vremena, odnosno kao dio Austro-Ugarske već u samom početku, potom kao dio Kraljevine Jugoslavije i kao NDH. Ovo trenutno mijenjanje traje od 1983.kada je ljetno računanje vremena uvela Jugoslavija. Svrha ljetnog računanja vremena je bolja usklađenost između radnog vremena i školske nastave s dnevnim svjetlom. Brojni su oponenti uvođenja ljetnog računanja vremena, jer kako se često može čuti, direktne koristi od toga je malo,a prilagodba je često duga. Bilo kako bilo i večeras nemojte zaboraviti pomjeriti kazaljke svojih satova sa 2 na 3 sata. Ljetno računanje vremena ima i ono što vole zaboravniji vozači koji zaborave upaliti svjetla na svojim automobilima. Prenosimo priopćenje iz Policijske uprave Ličko-senjske o početku ljetnog računanja vremena.

Podsjećamo vozače da prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama tijekom ljetnog računanja vremena, na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom  vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Ljepše vrijeme i povoljne prilike znače i veće sudjelovanje vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama, stoga vozače ostalih vozila molimo na oprez prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom. Pozivamo na vođenje računa upravo o ovim kategorijama sudionika u prometu, kao i o tome da im se ne oduzima prednost prolaska na raskrižjima.Vozače mopeda i motocikala dodatno podsjećamo na obavezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige.Bicikliste koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjećamo da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Isto vrijedi i za pješake kada se kreću kolnikom na javnoj cesti, koji noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

   Podsjećamo, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od 500 kuna u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, dok je u navedenim uvjetima za nekorištenje svjetala na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kod biciklista, propisana kazna u iznosu od 300 kuna.Pozivamo sve sudionike u prometu na pojačani oprez i poštivanje prometnih propisa u cestovnom prometu“- stoji u priopćenju Policijske uprave Ličko-senjske.

 

Milan Tomašević

                                              

Možda Vas zanima