Od danas u Hrvatskoj elektronički nadzor osuđenika

Objavljeno: 17/02/2017

Danas je i službeno   započeo pilot-projekt elektroničkog nadzora u Republici Hrvatskoj u trajanju od 100 dana. Prva osoba, u okviru pilot-projekta, stavljena je pod elektronički nadzor.Priopćenje o tome dobili smo iz Ministarstva pravosuđa. Pilot projekt provesti će se nad 20 osoba s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije u trajanju 100 dana. Elektronički nadzor izvršava se pomoću opreme koja djeluje putem radio frekvencije,  što znači da se oprema sastoji od uređaja koji se instalira u dom osumnjičenika/osuđenika te elektronskih narukvica (nanožnica) za osobu koja je pod nadzorom. Opremu za elektronički nadzor postavljaju probacijski službenici. Elektronička narukvica koju nosi osoba pod nadzorom na gležnju, vrlo je lagana, nije štetna za zdravlje, vodootporna je i ne ometa svakodnevne aktivnosti. O svakom pokušaju manipulacije uređajima za elektronički nadzor ili drugom kršenju pravila elektroničkog nadzora, u realnom vremenu je obaviješten nadzorni centar Sektora za probaciju.

GOSPIĆ- Pilot-projekt elektroničkog nadzora u Republici Hrvatskoj vrijedan 150.000 Eura financira Europska unija kroz Prijelazni instrument pomoći za Republiku Hrvatsku kao dio projekta „Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Republici Hrvatskoj“ koji provodi Sektor za probaciju.
Sukladno zakonskim mogućnostima, pod elektroničkim nadzorom bit će osobe kojima je određen istražni zatvor u domu i osuđenici na uvjetnom otpustu.Pilot projekt se provodi nad 20 osoba na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije i traje 100 dana, počevši od stavljanja prve osobe pod elektronički nadzor nakon 1. veljače 2017. godine, odnosno od petka 17. veljače 2017. godine. Elektronički nadzor izvršava se pomoću opreme koja djeluje putem radio frekvencije, a što znači da se oprema sastoji od uređaja koji se instalira u dom osumnjičenika/osuđenika te elektronskih narukvica (nanožnica) za osobu koja je pod nadzorom. Opremu za elektronički nadzor postavljaju probacijski službenici. Elektronička narukvica koju nosi osoba pod nadzorom na gležnju, vrlo je lagana, nije štetna za zdravlje, vodootporna je i ne ometa svakodnevne aktivnosti. O svakom pokušaju manipulacije uređajima za elektronički nadzor ili drugom kršenju pravila elektroničkog nadzora, u realnom vremenu je obaviješten nadzorni centar Sektora za probaciju.Kao priprema za provođenje pilot-projekta poduzete su brojne aktivnosti i analize.
„Cost-benefit“ analiza koju su u suradnji s  djelatnicima Ministarstva pravosuđa izradili strani stručnjaci za elektronički nadzor pokazala je da jedan dan zatvora po osobi košta 400 kuna, a jedan dan elektroničkog nadzora po osobi 100 kuna. Sektor za probaciju je formirao nadzorni centar  koji djeluje 24 sata, 7 dana u tjednu,  a u kojem će raditi probacijski službenici koji su prošli posebnu obuku. Prije samog početka pilot – projekta, oformljena je radna grupa koju su činili predstavnici Ministarstva pravosuđa (Probacijska služba i Zatvorski sustav), Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Županijskog suda u Zagrebu, Županijskog suda u Velikoj Gorici i Ministarstva unutarnjih poslova, a rezultat rada radne grupe je protokol o suradnji na izvršavanju elektroničkog nadzora tijekom pilot-projekta. Također, prije početka pilot – projekta, zaprimljena oprema za elektronički nadzor testirana je na djelatnicima Sektora za probaciju. Tijekom provođenja pilot projekta će se, na djelatnicima Sektora za probaciju, također testirati i korištenje opreme za elektronički nazor putem GPS signala i uređaji za prepoznavanje glasa („Voice Recognition“). Primjena elektroničkog nadzora u Europi započela je početkom 1990-tih godina, a danas taj način nadzora koristi velika većina država članica EU u različitim fazama kaznenog postupka. Elektroničkom nadzoru značajnu pažnju posvećuju i EU i Vijeće Europe. CEP (krovna organizacija probacija u Europi) organizira od 1998. godine izuzetno značajne konferencije o elektroničkom nadzoru, a domaćin 11. konferencije u proljeće 2018. godine će biti Hrvatska.

 

Ministarstvo pravosuđa/Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima