Odlaskom Stipe Golca Gospić i Gospićani su puno izgubili

Objavljeno: 18/12/2018

GOSPIĆ- Upravo to ustvrdio je višegodišnji kolega i, kako je sam rekao “drug” Stipe Golca,  Andrija Benković na današnjoj komemoraciji prof.Stipi Golcu koji je u subotu preminuo u osamdesetoj godini života i koji je jučer sahranjen na gospićkom gradskom groblju. Komemoraciju je organizirala ustanova u kojoj je Stipe Golac  bio  dugogodišnji profesor  na učiteljskom studiju u Gospiću te u dva mandata dekan  Visoke učiteljske škole u Gospiću kako se u to vrijeme zvao sadašnji Odjel za nastavničke studije u Gospiću. Od Golca su se oprostili brojni suradnici, kolege, bio je tu i gradonačelnik Karlo Starčević. I naravno njegova obitelj, troje djece, unučad koje je posebno volio  i njegova životna suputnica i muza, supruga Slavica.

Golac i Benković, osim što su zajedno radili,  igrali su  šah, tražili karasa, šarana ili štuku. Tu i tamo bi se posvađali ili prepirali,ali uvijek u dobroj namjeri.    Biranim riječima o pokojnom Golcu govorili su i voditeljica Odjela Sanja Vrcić Mataija, biskup u miru  monsinjor dr.Mile Bogović,  Golčeva učenica i kasnija poslovna suradnica Vesna Bunčić, novinar Marko Čuljat koji je dugo godina surađivao s Golcem, a prošlo ljeto zajedno su pripremali Golčevu biografiju. U ime obitelji svima nazočnima zahvalio se Stipin sin Ivan koji je od njega “povukao” umjetničku, slikarsku nit. Zahvalio se svima na dolasku na komemoraciju i prekrasnom ispraćaju njegovog oca. “U životu imamo i tužnih i sretnih dana. Ovih dana u našoj obitelji prisutna je tuga. Međutim da je sada tata tu među nama bio bi iznimno sretan“- kaže Ivan Golac. I te riječi,ali i cjelokupna komemoracija, ili bolje rečeno subotnja vijest da je Stipe Golac preminuo kod svih izazivaju tugu. No i sreću i ponos jer su poznali tog velikog čovjeka. I autor ovih redaka bio je njegov učenik,  student. Prisjećam se da sam, kao tadašnji student,  zajedno s nekoliko kolegica čitao aforizme na promociji jedne od njegovih knjiga. Stipe Golac bio je perfekcionist i vježbali smo dok cijeli program nismo  doveli gotovo do savršenstva.

Gospić,Lika i Hrvatska puno su izgubili. Profesore hvala Ti za sve, neka ti je laka hrvatska zemlja, zemlja tvoga grada i Like koje si toliko volio.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima