Održana promocija knjige Ede Popovića Čovjek i planina – kratki uvod u Sjeverni Velebit

Objavljeno: 22/01/2019

OTOČAC- U subotu se u book cafe-u Paradiso u Otočcu doslovno tražila stolica više. Bila je to zajednička večer nekoliko domaćina koji su upriličili zabavno druženje za sve okupljene. Najprije je prisutne pozdravila moderatorica ove književne večeri, Manja Kostelac – Gomerčić  upoznavši  kratkim uvodom publiku sa poviješću grada Otočca koji je ovih dana proslavio svoj dan. Sam autor pripovijedao je o svojem doživljaju Velebita, o fotografijama Ante Vukušića, o divljini, samoći i veličanstvenoj prirodi koja u njegovom slučaju, doslovno liječi. Na temu se izvrsno nadovezao jedan od najaktivnijih otočkih planinara Krešimir, koji je okupljenima prezentirao blagodati prirodnih lijekova koje uspješno prodaje njegov OPG Burušić. Poznata sirana Runolist iz Krasna prisutne je počastila raznim vrstama sira iz svoje bogate palete proizvoda, a NP Sjeverni Velebit sve je obradovao nagradama, obiteljskim ulaznicama za Kuću Velebita te društvenim igrama za najmlađe.  Irena Glavičić, ravnateljica navedenog NP kratko je predstavila njihov rad i pozvala sve okupljene da kroz kuću gdje priroda stanuje upoznaju Velebit na moderan način.

Planinari Gromovače uistinu su uživali u predstavljanju ove zanimljive knjige. Bili su prisutni i nešto stariji članovi ovog društva koji su ga jednom davno i osnivali. Edo Popović istaknuo je važnost Velebita kao mjesta gdje se puno može naučiti o prirodi i najvažnije o jednostavnom življenju. Još je u 18. stoljeću Jean-Jacques Rousseau zagovarao povratak prirodi pa ga planinari smatraju svojim filozofom.

Cjelokupnom dojmu izvornog izričaja  pridonio je i nastup muške pjevačke skupine KUD-a Dangubice iz Kutereva. Zvonki glas momaka iz srca Velebita najbolji je putokaz knjizi koja je upravo iz Otočca krenula na svoj put do čitatelja.       

Hvala našoj vjernoj publici koja je svojim dolaskom dokazala da čovjeka oblikuje i priroda i kultura a koje je i ovoga puta bilo iz svih krajeva Ličko-senjske županije, od Plitvičkih jezera, Gospića, Kutereva, Krasna pa sve do Senja. A čak nekoliko nagrada otišlo je u ruke gošće iz daleke Poljske, pravog iznenađenja večeri.  

Tema predstavljanja ove knjige bila je šuma i planina, častilo se škripavcem, svirala se dangubica, po domaći se zapivalo, a noge su grijale sad već nazaobilazne The Coklje. Bio je ovo doista Velebit u Otočcu.

Book cafe Paradiso

FOTO: Nino Salkić

Možda Vas zanima