Osičke poštanske muke

Objavljeno: 04/02/2017

Lički Osik, naselje koje je sastavni dio grada Gospića,  muku muči s dobivanjem i slanjem poštanskih pošiljki. Razlog je jednostavan-nemaju poštanski ured.  A još kada se u sve uključi i ljudski faktor, nečiji nemar kao i pogrešno tumačenje pravila problemi su i veći. Na neke od problema upozorio nas je mještanin Ličkog Osika i vijećnik u Vijeću grada Gospića Ivan Nekić

GOSPIĆ- Iako se čini da bi  u vrijeme sveopće digitalizacije, umreženosti i tehnološke razvijenosti sve trebalo bolje i jednostavnije funkcionirati,a informacije se razmjenjivati „ko po loju“, nije sve baš tako. Zanimljive situacije vezane uz njega osobno, kao i uz gradsko naselje Lički Osik dojavio nam je Ivan Nekić stanovnik Osika i vijećnik u Vijeću grada Gospića. Jedna situacija vezana je osobno uz njega i svojevrsnu tromost gradske uprave Gospić. Naime gradskoj administraciji u više navrata, primjerice u rujnu, pa ponovno i u prosincu prošle godine  javio je da je promijenio adresu prebivališta. Na taj dopis u prosincu 28.prosinca stigao mu je odgovor: zbog greške na računalu na koje je pristizala elektronička pošta naslovljena na tajništvo, nismo bili u mogućnosti pravovremeno zaprimiti Vašu obavijest o promjeni adrese, zbog čega se ispričavamo. Promjena adrese je sada evidentirana, tako da u buduće neće biti problema sa dostavom materijala vezanog za sjednice Gradskog vijeća i Vas kao gradskog vijećnika. No, 2.veljače Nekić dopis iz Grada ponovno prima na staru adresu. „Ako se u Gradu Gospiću istim marom obrađuje i druga, važna korespondencija, nikakvo čudo da smo tu gdje jesmo“- zaključuje Nekić.

Drugi, puno veći i širi problem je pošta u Ličkom Osiku. Nekić je u utorak 31.siječnja  poslijepodne pokušao  podići preporučenu pošiljku po obavijesti u poštanskom uredu u Gospiću. Rečeno mu je da je toga dana vraćena.

Problem je što mi u poštanskom uredu nisu mogli reći ni tko je bio pošiljatelj, i ja sam sad po tom pitanju posve nemoćan. Drugi problem je nejednakost postupanja s preporučenim pošiljkama na ulaznim vratima i u poštanskom uredu: na ulaznim vratima u pravilu bez problema preuzimanje potpiše netko od ukućana, pa čak i susjed, dok u poštanskom uredu ne žele dati pošiljku drugoj osobi, čak ni uz osobnu iskaznicu primatelja“- svjedoči Nekić.

Možda takve zavrzlame ne bi ni bilo da postoji poštanski ured u Ličkom Osiku. „Zašto zapravo Lički Osik nema vlastiti poštanski ured, ima li i drugih naselja u RH približne veličine bez poštanskog ureda, ili bismo mogli konkurirati za Guinnessovu knjigu rekorda kao najveće naselje bez poštanskog ureda, možda čak i u globalnim razmjerima?“-pita se Ivan Nekić. No, on je zatvoren prije nekoliko godina, navodno jer je bio nerentabilan. Lički Osik je naselje s dvije tisuće stanovnika. Možda i nema preveliki promet pošiljki, možda je za zagrebačke prilike, po broju stanovnika, to malo naselje da bi imalo svoj ured, no nekada bi trebalo uzeti u obzir i sasvim opravdane činjenice, a to je da je Lika prerijetko naseljena i mnoga su mjesta udaljena. Tako sada oko dvije tisuće Osičana ne može imati rentabilan poštanski ured pa moraju ići u prvi najbliži, njima je to desetak kilometara udaljeni ured u Gospiću. Lika-express je poslala upit u Hrvatsku poštu i očekujemo brz i korektan odgovor zašto je tako.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima