Otvoren 2.mali lički likovni anale, velika izložba malih umjetnika!!!

Objavljeno: 13/06/2018

GOSPIĆ- U predvorju Pučkog otvorenog učilišta dr,Ante Starčević u Gospiću večeras je otvorena zanimljiva i jako vrijedna izložba dječjih  likovnih radova- “mali lički likovni anale“. Drugo je to izdanje ove izložbe, svojevrsnog nasljednika  znatno starijeg  ličkog likovnog anala koji se održava već desetljećima u Gospiću. Ovaj mali anale organizira Likovna udruga Lika. Šest godina stara udruga širi svoj rad, bave se socijalnim programom i tehničkom kulturom,ali naravno i likovnom umjetnosti. Rade s djecom i mladima,a anale je dio projekta koji provode uz financijsku pomoć Grada Gospića , s ciljem usmjeravanja djece ka spontanijem i kreativnijem razvijanju spoznajnih vrijednosti kroz likovno stvaralaštvo. Naravno cilj je  razvijati natjecateljski duh i predstaviti se javnosti. Predsjednik udruge Lika Nikica Jelić ističe da se ove godine prijavilo 6 osnovnih škola s 92 likovna rada. Izabrana su po tri najbolja iz nižih razreda i predmetne nastave,  dodijeljene su i pohvale. Jelić kaže da je žiri bio oduševljen kvalitetom grafičkih radova, a pojedini su radovi u rangu s takvim radovima kojima su se prije nekoliko mjeseci studenti  predstavili na izložbi u Samostalnoj narodnoj knjižnici. To je potvrdio i drugi član žirija, prof.Saša Živković koji je dodao da često odrasli na dječje likovno stvaralaštvo gledaju na nešto šarmantno, lijepo i šaljivo,ali to ipak promatramo površno. Tako je Živković ponovio riječi Pabla Picasa koji je kao mlad govorio da želi slikati kao Rafael, no kada je došao u napon snage rekao je da bi volio slikati kao dijete.

Ljestvica na analu ove godine je malo podignuta odabirom likovnog područja grafike i crteža, no kako su djeca i sama potvrdila, nije to bio težak rad. Kod ocjenjivanja presudile su male razlike, odnosno kako reče Živković svi radovi su zaslužili nagradu. Uz Jelića i Živkovića u žiriju je bio i prof.Anton Orzes.    Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša koja nije krila oduševljenje radovima koji pokazuju bogatstvo našega kraja,ali i bogatstvo viđenja djece tog bogatstva.

U razrednoj nastavi prvo mjesto osvojila je Franka Kaniški iz Osnovne škole Karlobag, drugo mjesto Dario Špehar iz Osnovne škole Ante Starčević Pazarište Klanac,a treće mjesto Leonarda Rukavina iz Osnovne škole Perušić. Posebne pohvale u kategoriji razredna nastava dobile su Karla Rukelj iz Karlobaga i Stipe Levar iz Pazarište-Klanac.

   U osnovnu školu dr.Ante Starčevića Pazarište Klanac ide prva nagrada u predmetnoj nastavi, učeniku Ivanu Starčeviću. Gospićki učenici Matija Uzelac i Pavla Lenić podijelili su drugo mjesto, treća je bila Doris Divković iz Pazarišta-Klanac. Posebne pohvala u predmetnoj nastavi idu Nini Anastasovski i Klaudiji Grubešić iz koreničke Osnovne škole dr.Franjo Tuđman. 

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima