Otvorenje izložbe o slavnim Vukovima uz tek nekoliko ratnika te postrojbe. Možda je vrijeme da prestanemo s pitanjima “gdje si bio 91.” i krenemo sa slavenjem najzaslužnijih za neovisnu Hrvatsku

Objavljeno: 14/10/2017

GOSPIĆ- Jedna od najslavniji hrvatskih ratnih brigada, 9.gardijska brigada uskoro slavi svoj 25.rođendan. Jedan od sastavnih dijelova proslave  bila je izložba koja je u narednih nekoliko dana postavljena u Muzeju Like u Gospiću, i koja obuhvaća vojni materijal koji su koristili pripadnici ove postrojbe. Ravnateljica Muzeja Like Gospić Vesna Bunčić ističe da su Vukovi ostavili neizbrisiv trag u stvaranju nezavisne i slobodne Hrvatske. Milan Franić, predsjednik Udruge ratnih veterana 9.gardijske brigade Vukovi ističe da su u ostvarenju izložbe pomogli mnogi davanjem materijala. Podsjetio je Franić da je brigada osnovana 1.studenoga 1992.godine u Gospiću, kao domicilna postrojba sastavljena od pripadnika 133.i 118.brigade, dragovoljaca koji su od prvih ratnih dana dali nemjerljiv doprinos u stvaranju brigade. Brigada je dala značajan doprinos u oslobađanju Hrvatske, a ratni put je okončan veličanstvenom akcijom Oluja. Sastavni dio izložbe je postav ratnog kolege iz Zadra Zlatka Franića koji u čahurama stvara umjetnička dijela. Ovaj umjetnik specifičnog izričaja podsjetio je na svoje umjetničke početke. Paradoksalno, sve je krenulo od jedne krađe. Naime u crkvi Svetoga Franje na Majstorskoj cesti na Potpragu 2001.godine bila je postavljena ploča u spomen na sve poginule hrvatske branitelje na Velebitu, ukupno 52 imena. Franić je tamo postavio svoj rad, svijećnjak. No taj rad je 2011.godine ukraden. Postavljen je kasnije novi, no on je krenuo s radovima na čahurama, najprije dvadesetak čahura, potom sve više i više jer kolege iz cijele Hrvatske donosili su mu čahure. Na svakoj sljedećoj izložbi Franić bi imao sve više radova.

Na otvorenju ove izložbe govorili su i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević koji je istakao da su Vukovi dali veliki obol u stvaranju države kada je bilo najteže, te župan Darko Milinović koji je također istakao nemjerljiv doprinos Vukova u stvaranju slobodne hrvatske države. Nažalost na otvorenje ove izložbe došlo je premalo bivših Vukova, bilo je dosta predstavnika raznih društvenih i političkih institucija koji na događaju idu pod “mora se“,ali Vukova je bilo premalo. Šteta, jer ipak je ovo izložba njima u čast. Sjećamo se onih koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku i slavimo one koji su i danas među nama. Možda bi središnja svečanost 27.listopada trebala konačno proteći bez previše politiziranja i političkih govorkanja, uz slavu slavne brigade i još slavnijih njenih članova. Zaslužili su!!!

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima