POHVALNO: Učenička zadruga gospićke Osnovne škole Vodarica Marta i Zaklada Ana Rukavina u ponedjeljak organiziraju upis u registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica

Objavljeno: 15/03/2018

Članovi učeničke zadruge Vodarica Marta iz gospićke osnovne škole i Zaklada Ana Rukavina u  ponedjeljak 19.ožujka u KIC-u Gospiću organiziraju dvosatnu akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Ovakva akcija nije u Gospiću organizirana već nekoliko godina pa vjerujemo da će se pojaviti veći broj mladih koji su sada postali punoljetni i postali potencijalni donori. Akcija se održava u ponedjeljak 19.ožujka u vremenu od 10 do 12 sati, pozivamo sve one starosti od 18 do 40 godina da se odazovu ovome humanom pozivu

GOSPIĆ- “Možda ste se često susreli s oboljelima od leukemije, limfoma i srodnih bolesti, možda ste često poželjeli na bilo koji način pomoći oboljelima?”- pitaju  učenici Učeničke zadruge “Vodarica Marta” Osnovne škole dr.Jure Turić i predsjednica zadruge Debora Lukac. Kako bi učinili humanu gestu organiziraju događanje. Naime, Učenička zadruga „Vodarica Marta“ Osnovne škole dr. Jure Turića u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina poziva sve odrasle zdrave osobe od 18 do 40 godina da se odazovu akciji darivanja krvi u KIC-u (Kulturno Informativnom Centru Gospić) 19. ožujka od 10 do 12 sati. Svojim dolaskom pokažite humanost i pomozite onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Sve to događa se kako bi učenička zadruga i Zaklada Ana Rukavina  zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem. Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Zaklada Ana Rukavina ima tim koji profesionalno, odgovorno i dugoročno provodi aktivnosti prikupljanja uzoraka krvi radi daljnje obrade i upisa u Hrvatski registar javne Banke krvi. Svaki dobrovoljni darivatelj u dobi od 18 do 40 godina može spasiti nečiji život. Svaka epruveta od 7 ml krvi znači šansu za jedan život.

Zadruga, osim što je idejni začetnik ove akcije, organizira i humanitarnu prodaju svojih proizvoda (Uskrsni sajam) koja će se održati uoči Cvjetnice,  23.ožujka na Gradskoj tržnici u Gospiću. Prikupljena novčana sredstva i donacije donirat će se također Zakladi Ana Rukavina kao financijska pomoć i podrška u daljnjem radu.

Gospićki učenici pozivaju: Pokažimo koliko veliki možemo biti! Poštujmo Aninu želju: „Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život!“(Ana Rukavina Erceg).

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima