Tijekom 2015.godine 14 gradskih osobnih vozila potrošilo 25,000 litara goriva

Objavljeno: 17/03/2017

Zanimljivu strategiju donijelo je vijeće grada Gospića na svojoj sjednici. Radi se o planu energetske učinkovitosti za razdoblje od prošle do sljedeće godine.  Radi se o vrlo kratkom razdoblju u kojemu se malo toga može napraviti. Tijekom rasprave moglo se čuti da od najavljenih kogeneracija na području grada za sada nema ništa, da se biomasa i dalje uglavnom baca, a da postoji realna mogućnost da uskoro neće biti ni drveta za ogrjev. Čini se da se najviše može napraviti obnovom fasada i stolarije,a to se ionako već i radi bez obzira na ovaj plan

GOSPIĆ- Vijeće Grada Gospića prihvatilo je Akcijski plan energetske učinkovitosti za razdoblje od 2016.-2018.godine. Plan obuhvaća cjelokupno područje jedinice lokalne samouprave Grada Gospića, te se njime utvrđuje trogodišnja provedbena politika za poboljšanje energetske učinkovitosti na području grada usklađena s Nacionalnim programom i Nacionalnim akcijskim razdobljem za isto to razdoblje. Tako je to opisano u službenom dokumentu. No zanimljivu je raspravu donijelo usvajanje ove odluke na sjednici Vijeća nakon koje se zaključilo da ovakav dokument i za ovako kratak period nije ni potreban. Bitna stvar kod energetske učinkovitosti je toplinska energija. Očekuje se da će nju proizvoditi nekoliko kogeneracija koje će se možda graditi na području Gospića. Iako se već dugo najavljuju njih još nema. I gradski pročelnik Pavao Pavelić rekao je na sjednici da su projekti samo najavljeni,ali da još nijedan nije krenuo. A sve njih čini se zanima samo jedno,a to je prodaja električne energije HEP-u, ne zanima ih toplinska energija. A zbog svega toga biomasa se baca. Sanja Rukavina ističe da su  kogeneracije,ako i nastanu, fizički daleko od grada i teško bi i „dopremale“ toplinsku energiju do grada,ako ih to uopće bude i zanimalo. U najboljoj situaciji opet su Hrvatske šume čija toplana već godinama radi praktički u centru grada. Ipak zbog raznih političkih igrica, smatra ona, kapacitet te toplane je ograničen. Rukavinu brine još jedan veliki problem,a to je manjak drvne mase za ogrjev. „Nema više drveta. Već prošle godine red na drva čekao se u Otočcu i Plitvičkim Jezerima. Tako će biti i u Gospiću. „- pribojava se ona. Ernest Petry smatra da je strategija napravljena jako dobro,ali zamjera što se donosi na tako kratko razdoblje. Ivana Nekića zanima jesu li predviđena sredstva za provedbu strategije, jer ako nisu ona je mrtvo slovo na papiru. Da strategija možda i jest mrtvo slovo na papiru može se iščitati i iz riječi vijećnika iz redova vladajuće garniture, Luke Matijevića,  koji kaže da se malo može napraviti. „Možemo samo štediti na ovojnicama zgrada i stolariji. Moramo biti realni, slabo mi možemo dati doprinos. Rad je dobar na teoretskoj razini,ali iziskuje niz mjera“- kaže Matijević.

Nikola Maras iz SDP-a smatra da bi se moglo štedjeti i na potrošnji goriva. 2015.godine grad i sva njegova društva imali su 42 vozila. 14 tih vozila su osobna. Tijekom te godine osobna vozila potrošila su 25,000 litara goriva, nešto malo više skupljeg, benzinskog. Maras je uzeo u obzir prosječne cijene goriva i došao do računice po kojoj je grad samo na gorivo tih vozila potrošio skoro 230,000 kuna. Sva vozila u vlasništvu grada i društava  ukupno su potrošila više od 750,000 kuna samo na gorivo.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima