Policijska uprava ličko-senjska mnogobrojnim aktivnostima pozvala građane da se pridruže kampanji „Manje oružja, manje tragedija“ i učine svoj dom sigurnijim

Objavljeno: 03/06/2021

U sklopu modernizirane kampanje u tri grada na području Ličko-senjske županije i to u Gospiću, Otočcu i Senju na promotivnim punktovima policijski službenici informirali su građane o tome da se kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ provodi u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju oružja, bez sankcija.

U isto vrijeme na tri lokalne radijske postaje i jednoj televizijskoj, gradova u kojima se odvijala promocija kampanje, sudjelovali su policijski službenici za prevenciju Ravnateljstva policije i PU ličko-senjske koji su govorili o ciljevima kampanje, aktivnostima policije i zakonskim okvirima dragovoljne predaje oružja, a sve u cilju informiranja što većeg broja građana Ličko-senjske županije, naravno uz emitiranje informativnih spotova i pjesme grupe TBF „Puške i dinje“ koja je napisana i skladana isključivo u cilju promidžbe kampanje „ Manje oružja, manje tragedija“.

Ovom moderniziranom kampanjom želi se potaknuti širu javnost na razmišljanje o ovom problemu, potaknuti posjednike ilegalnog oružja na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima.

Na području Policijske uprave ličko-senjske od 1. rujna 2007. do 31. prosinca 2020. godine dragovoljno je predano:

  • 345.594 komada zabranjenog vatrenog oružja „A kategorije“ (od toga 5.408 komada automatskog oružja)
  • 5.598.938 komada raznog streljiva i
  • 5.512 kilograma eksploziva.

A od 1. siječnja do 31. svibnja 2021. godine:

  • 4.791 komada vatrenog oružja (od toga 277 komada automatskog oružja)
  • 193.244 komada raznog streljiva i
  • 281,31 kilograma eksploziva.

Stoga pozivamo i apeliramo na sve koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već kontaktirajte policiju na broj 192. Na Vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje.

Također upozoravamo legalne posjednike oružja, da isto čuvaju na zakonom propisani način, kako bi se spriječile neželjene posljedice po građane i imovinu.

PU Ličko-senjska

Možda Vas zanima