Ponovno buđenje speleologije u Lici

Objavljeno: 02/02/2017

 O začetcima organiziranog bavljenja speleologijom u Lici i njezinom razvoju bi se nakon malo proučavanja moglo i trebalo napisati nekoliko redaka da se spomenu sva imena koja su nesebično doprinosila razvoju ove sportsko-znanstvene discipline u Gospiću i šire, no o tome nekom drugom prilikom i u nekom drugom članku.

GOSPIĆ- Za ponovno buđenje speleologije u Lici, nakon gašenja Speleološkog društva „Lika“ iz Gospića zaslužni su članovi PD „Željezničar“ iz Gospića koji su pokazali inicijativu i organizirali speleološku školu koju je za društvo napravilo Speleološko društvo „Karlovac“  te je prošle godine na proljeće školu završilo 5 polaznika sa šireg područja grada Gospića te još 2 polaznika iz Gračaca što je stvorilo preduvjet za formalno osnivanje Speleološkog odsjeka pri PD „Željezničar“ Gospić. Dotadašnji školarci su udružili snage sa već iskusnim speleolozima članovima HGSS Stanice Gospić i matičnog društva koji iza sebe već imaju podosta pređene špage i osnovao se SO PD „Željezničar“ Gospić, popularno „SOŽ Gospić“  koji je od svog osnivanja krenuo vrijedno raditi i to kroz cijelu prošlu godinu marljivo se dodatno obučavati po speleološkim kampovima i seminarima te istraživajući špilje i jame gospićkog kraja, a i šire.

Protekli vikend 28-29.01.2017. SOŽ Gospić je bio domaćin ispitu za zvanje speleolog i seminaru Komisije za speleologiju, a među kandidatima za ispit dao je i jednog vlastitog što je ukupno činilo 9 kandidata, no 2 kandidata su odustala, a ostalih 7 pristupili su pismenom i praktičnom dijelu ispita. Nakon cjelodnevnog ispitivanja  4 kandidata su prošla oba dijela ispita i stekla zvanje speleolog sa pripradajućim uvjerenjem i brojčano označenom značkom, dok su 2 kandidata imala popravke iz određenog dijela ispita, a jedan kandidat je pao ispit. Ispit se održao u planinarskoj kući „Vila Velebita“ na B.Oštarijama, a mala ali vrijedna ekipa SOŽ-a iz Gospića je uspjela organizirati i realizirati ovaj događaj uz pomoć matičnog društva, ali i nesebičnu pomoć nekolicine ljudi koji su pomogli u ostvarenju ovog važnog događaja. SOŽ Gospić je sada ostvario mogućnost realiziranja vlastite speleološke škole, pa će se ove godine i održati speleološka škola za mahom vlastite članove koji još nemaju zvanje speleolog pripravnik i tako dodatno razviti kvalitetan kadar nužan za bavljenje ovom opće korisnom športsko-znanstvenom djelatnošću. Kako je odsjek još mlad veliki problem predstavlja nam manjak opreme za napredovanje u spelološkim objektima, a sve što odsjek ima stekao je materijalnim donacijama prijateljskih klubova i odsjeka.

Da bi široj zajednici pokušali predočiti čime se to točno bavimo kad glavu zavučemo pod zemlju ili pod vodu koja je također  pod zemljom pokazati ćemo izložbom koju ćemo upriličiti nekada u veljači, a koja je napravljena u sklopu godišnjice osnivanja Komisije za speleologiju koja je jedna od 2 krovne organizacije koje koordiniraju radom speleoloških udruga i odsjeka u Republici Hrvatskoj. Rad odsjeka Gospić možete pratiti na https://www.facebook.com/soz.gospic/

Đ.Barnjak

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima