Posjetite zvjezdarnicu u Korenici, najveću u Hrvatskoj!

Objavljeno: 18/06/2018

KORENICA- Jeste li znali da je Lika regija s najmanjom svjetlosnom zagađenosti u Hrvatskoj? Upravo zbog toga iz Like je i najbolji pogled u zvjezdano nebo. Osim toga to nam je omogućilo da imamo najveću hrvatsku zvjezdarnicu. Naravno radi se o onoj u Korenici. Promjer joj je 10 metara,a visina 17.  Zvjezdarnicu krasi i prekrasna kupola koja se automatski otvara te okreće za 360 stupnjeva. Na prvoj etaži nalazi se informatički kabinet, na drugoj knjižnica, a na trećoj prostor za pomične teleskope i vrhunski teleskop koji se  uskoro planira nabaviti.

Cijeli projekt vodi Astronomsko društvo Korenica, jedno od najmlađih, ali i najaktivnijih  astronomskih  društava u Hrvatskoj koje organizira brojna događanja i radi na popularizaciji ove zvjezdane destinacije.

U Zvjezdarnici se održavaju brojne radionice za najmlađe, javna promatranja važnih astronomskih događanja, a posjetiti ih mogu svi zainteresirani koji žele pogledati nebo nad Korenicom i naučiti nešto o astronomiji.

Izgradnja zvjezdarnice je započeta 2003. godine s ciljem popularizacije astronomije, rada s djecom i odraslima, uz druženje i uživanje u nebeskim ljepotama.Posjetite Zvjezdarnicu Korenica i uživajte u ljepoti neba i zvijezda ovog kraja!

IZVOR: likaclub.eu

Možda Vas zanima