Prehrana Japoda

Objavljeno: 28/06/2016

Japodi su se hranili slično nama,ali od žitarica koristili su ponajviše proso. Nažalost proso se sada u Lici gotovo ni ne sije. Možda bi nešto trebalo naučiti iz prehrambenih navika Japoda koje su nam sada poznate zahvaljujući istraživanjima američkih znanstvenika

GOSPIĆ- Zahvaljujući istraživanjima koje su proveli stručnjaci sa The Pennsylvania State University Dept.of Anthropology (Arheološkog odjela pensilvanijskog Državnog sveučilišta) sada nam je puno jasnije što se na našem području jelo u vrijeme Japoda, odnosno u vrijeme brončanog i željeznog doba. Emily Zavodny sa spomenute institucije uzela je prije nešto više od godinu dana dva arheološka nalaza, jedan s područja Konjskoga brda, iz ženskoga groba  koje datira iz starijeg željeznog doba, odnosno iz 8.ili 7.stoljeća prije Krista, a drugi nalaz je životinjskoga porijekla  iz mlađeg željeznog doba sa Lipove Glavice. Američki stručnjaci usporedili su te nalaze s nalazima i iz Like,ali i susjednih dijelova Hrvatske te iz susjednih zemalja i pokazao se dosta ujednačen način preživljavanja na svim područjima. Rezultati istraživanja predstavljeni su u Gospiću zahvaljujući Muzeju Like Gospić i muzejskoj savjetnici dr.sc. Tatjani Kolak.

Inače, ovo istraživanje radi se zahvaljujući stabilnim izotopima koji se dobiju iz ljudskih i životinjskih koštanih ostataka. Stabilni izotopi osobito pokazuju ugljik i dušik iz kojih je vidljivo što su Japodi konzumirali, koje su biljne vrste rasle u kojem trenutku na ovome području. Osim toga mogu se pratiti i prehrambene navike stanovnika tog doba. Tako je vidljivo da je u to vrijeme od žitarica u prehrani prevladavalo proso, pa čak i od srednjeg brončanog doba, za koje se do sada mislilo da proso, koje se proširilo iz Kine, nije ni postojalo na našem području. Iz ovakvih analiza izotopa može se vidjeti i kakvi su bili klimatski uvjeti na našem području, jer proso relativno brzo sazrijeva, traži manje vode i sunca,ali je i zasitno.

Zanimljivo je svakako da su, ukoliko se izuzme proso, Japodi imali prehrambene navike slične nama, modernim stanovnicima ovog područja. Uzgajali su uglavnom svinje, ovce i krave, lovili su divlje svinje, jelene, hranili su se i biljem. Rezultati ovoga istraživanja svakako mogu biti dobar pokazatelj i nama. Trebalo bi dakle što više i sijati i jesti proso, a pogotovo i zato što je proso zdrava žitarica bez glutena, što je mnogima u ovo današnje vrijeme itekako bitno. Nažalost, u Lici su poljoprivredne površine pod prosom neznatne, gotovo nikakve, pa je i kao izložak na ovom predavanju u posudicama iz japodskog doba uz nešto malo ličkoga prosa, bilo prosa nabavljenog u jednom modernom, stranom, trgovačkom lancu.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima