Prevencijom protiv ovisnosti

Objavljeno: 24/06/2016

26.lipnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Na sreću brojke iz naše županije nisu dramatične, izuzev u Novalji za vrijeme turističke sezone čiji elektronski festivali privuku brojne strane državljane, pogotovo Britance u ovaj turistički dragulj

GOSPIĆ- „Prevencijom protiv ovisnosti“  naziv je okruglog stola održanoga u Gospiću povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge i nezakonitog prometa drogama koji se obilježava 26.lipnja i kojemu je osnovni cilj   postizanje društva bez droge. Osnovni  cilj okruglog stola je upozoriti građane na problem raširenosti zlouporabe droga. Posljedice ovisnosti utječu na pojedinca,  obitelji,ali i cijelo društvo. Posebno povećan rizik razvijanja ovisnosti je kod mladih pa se organizira i projekt „Zdrav za pet“ kojemu je cilj senzibiliziranje mladih. Na okrugli stol koji je organizirala Policijska uprava Ličko-senjska  odazvale su se sve relevantne institucije koje u svom opsegu posla imaju i prevenciju,ali kasnije i, ovisno o slučaju  kažnjavanje zlouporabe droga ili odvikavanje. Tako su primjerice bili predstavnici Općinskog  Državnog odvjetništva i Prekršajnoga suda čija je uloga kažnjavanje zlouporaba droga. No Vera Magdić-Bižanović iz Državnog odvjetništva ističe i da je kažnjavanje  počinitelja prevencija, pogotovo zato što ovisnost zna dovesti i do ostalih kažnjivih djela. Preventivni rad odvjetništva ogleda se i u izricanju posebnih mjera, uključivanjem u psihosocijalni tretman i proces odvikavanja.

Žana Vlainić iz Prekršajnog suda  nije zadovoljna s procesom  odvikavanja kojega na terenu provodi Zavod za javno zdravstvo. Naime počinitelji često odustanu od odvikavanja i prihvate i plate drugu opciju, novčanu kaznu. Tada nije ispunjena ona krajnja svrha-odvikavanje. Vlainić zamjera i policiji koja, po njoj  prerijetko, kod primjerice prometnih prekršaja odradi testiranje na drogu iako postoje testovi. Tako su primjerice do njene institucije došla svega dva prekršaja s učinjenim testiranjem. Tu situaciju pojasnio je Damir Devčić iz Ličko-senjske policijske postaje koji kaže da su raniji testovi imali puno mana, primjerice testiranje je bilo dugotrajno,a rezultati nejasni jer bi često upućivali na nekoliko vrsta opijata. Sada je policija dobila nove testove koji će biti efikasniji i nadamo se i više koristiti.

Statistički pokazatelji govore da je i prošle i pretprošle godine na području policijske uprave Ličko-senjske evidentiran isti broj kaznenih djela nedozvoljene proizvodnje i prodaje droga-31. Najviše policija zaplijeni marihuane, no još uvijek radi se o količini manjoj od jednog kilograma tijekom godine. Veliki je rast zaplijene ecstasya, prošle godine zaplijenjeno je 1,138 komada tog opijata. Na tržištu je sve više novih droga, tako se opasne droge nalaze primjerice u osvježivačima prostora, solima za kupku ili gnojivu za biljke. Upravo zbog toga, zbog osviještenosti cjelokupnog društva i učinkovitije prevencije bitna je ovakva institucionalna uvezanost kakva čini se djeluje i na terenu u Ličko-senjskoj županiji.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima