Prije 30 godina postrojene su prethodnice 118.brigade Zbora narodne garde HV-a

Objavljeno: 26/08/2021

GOSPIĆ- Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom obilježeno je 30 godina osnutka 118.brigade ZNG-a. Jedan od prvih zapovjednika hrvatskih vojnih postrojbi, sada bojnik po činu Pajo Brkljačić pojašnjava da je to  spomen na 25.kolovoza 1991.godine kada su se na stočnoj placi u Gospiću postrojile prethodnice 118.brigade,  naoružana 25.satnija  i 26.satnija iz Pazarišta koja nije bila naouružana. „Da ne bi netko mislio , cijelo ljeto smo radili poslje tenka i imali smo ustrojavanja. Mi smo već bili organizirani, samo je trebalo oružje. Brigade su ustrojene 1.studenoga,a ovo su sve bile preteče“- prisjeća se Brkljačić.

Vijenci su položeni  i zapaljene svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i kod biste prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Uz pripadnike 118.brigade počast poginulima odali su predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, MUP-a i HV-a, gradonačelnik Karlo Starčević i predsjednica Gradskog vijeća Ana- Marija Zdunić, te župan Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić . Riječi molitve govorio je velečasni Mario Vazgeč.

U neku ruku središnje događanje  obilježavanja 30 godina od osnutka 118.brigade bilo je premijerno prikazivanje  filma „ Dani prkosa“ u atriju KIC-a.  Film predstavlja sjećanje na dane Domovinskog rata u Gospiću i na ljude koji su Gospić branili i obranili. Nastao je  na poticaj Državnog arhiva u Gospiću koji  prikuplja, stručno obrađuje i prezentira javnosti dokumentarno gradivo o Domovinskom ratu. Film je rezultat višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja video zapisa nastalih na gospićkom području tijekom Domovinskog rata i koji se danas čuvaju u fondovima i zbirkama HRT-a Hrvatskog Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata , Državnog arhiva u Gospiću i Istra filma iz Rijeke. Povijesni narativ prvih i najtežih mjeseci obrane Gospića u ovome filmu rasvijetlilo je nekoliko sudionika vremena, prvih zapovjednika obrane Gospića. Film je proizveo Istra film iz Rijeke, a scenarist i producent je ravnatelj gospićkog Državnog arhiva Ivica Mataija.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima