Risovi Goru i Doru su u Sloveniji

Objavljeno: 20/06/2019

Početkom svibnja ove godine risovi Goru i Doru su postali međunarodne zvijezde. Goru i Doru su uhvaćeni u Rumunjskoj te su naseljeni u Dinaride, kako bi zaustavili izumiranje naše populacije risa. Trenuto se oba risa nalaze u Sloveniji.

ZAGREB- Doru je ispušten u Hrvatskoj u Nacionalnom parku Risnjak 4. svibnja, a deset dana kasnije – 14. svibnja Goru je ispušten u Sloveniji, u Loškom potoku.  Naseljavanja su dio velikog međunarodnog projekta LIFE lynx, kojeg su-financira Europska komisija.

Krajem 19. stoljeća risovi su izumrli u većem dijelu Europe, pa tako i u Hrvatskoj i Sloveniji. Današnju populaciju risa imamo zahvaljujući slovenskim lovcima koji su 1973. godine naselili šest životinja iz Slovačke u Sloveniju. Iako su se risovi iz Slovenije proširili na Hrvatsku, Italiju i sve do Bosne i Hercegovine, nažalost populacija je do danas ostala izolirana. Stoga su se tijekom godina bliski srodnici počeli pariti međusobno. To parenje u srodstvu je uzrokovalo promjene zbog kojih je danas ugrožen opstanak risa u Hrvatskoj i Sloveniji.

Znanstvenici i stručnjaci su ove godine pomoću fotozamki u Sloveniji potvrdili prisutnost tek 17 odraslih risova, a u Hrvatskoj oko 40. U sljedećih 5 godina u populaciju ćemo uključiti još 12 životinja iz Rumunjske i Slovačke, koje bi trebale zaustaviti parenje u srodstvu ali i povezati risove u Dinarskim planinama s risovima u jugoistočnim Alpama.“ izjavio je Rok Černe, koordinator projekta u ime Zavoda za gozdove Slovenije.Doru i Goru su u prirodu ispušteni obilježeni ogrlicama, pomoću kojih znanstvenici prate njihovo kretanje. Profesor Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nam je ispričao kuda su se životinje kretale do sada: „Doru je nakon ispuštanja boravio na području između Nacionalog parka Risnjak i Platka, a zatim se uputio preko granice u Sloveniju. Posljednje lokacije smo primili s područja Javornika, zapadno od autoceste Ljubljana – Kopar. Nažalost ta prometnica je nepremostiva prepreka za divlje životinje, jer nema prijelaze poput zelenih mostova. Goru je nakon ispuštanja na kratko navratio u Hrvatsku, zatim se vratio u Sloveniju, stigao gotovo do Ljubljane i onda se ponovno vratio u blizinu lokacije gdje je ispušten. Sada se nalazi na području Male Gore. Ovi prelasci granica nam ukazuju zašto je važna suradnja susjednih zemalja u zaštiti ugroženih vrsta.“.

Oba mužjaka sada istražuju stanište u potrazi za prostorom gdje će uspostaviti svoj teritorij – svaki ris živi na vlastitom području, za mužjake prosječne veličine oko 200 km2.

 

Magda Sindičić

FOTO: Miha Krofel, Vedran Slijepčević i Aleš Pičulin

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima