Šišmiši, boškarini, bizoni i pejzaži Marice Vrkljan Bazjak krase galeriju Muzeja Like Gospić

Objavljeno: 18/07/2019

GOSPIĆ- U popunjenom Malom salonu Muzeja Like Gospić večeras je otvorena izložba slikarice Marice Vrkljan Bazjak iz izložbenog ciklusa ” Lička korjenika“. Uvodnu riječ imala je ravnateljica Muzeja Like, Tatjana Kolak, dok je Ivan Kovač nazočnima pročitao predgovor kataloga izložbe. Izložbu je otvorio gradonačelnik, Karlo Starčević. Izložba je otvorena tijekom srpnja i kolovoza.

Marica Vrkljan Bazjak rođena je u Gospiću 1956. godine gdje je završila Gimnaziju. Svoju ljubav prema slikarstvu, još iz vremena odrastanja u Lici, pretočila je i u formalno likovno obrazovanje. Danas stvara u ateljeu i pod mentorstvom akademskog slikara Velimira Račkog. Kako sama slikarica kaže, nadahnutost prirodom i ljubavlju prema prirodi izrazila je kroz uobičajene motive poput krajolika ili motivima poput šišmiša, boškarina ili bizona. Boškarin kao motiv podsjetnik je na Istru i odanost boškarina svome čovjeku. U predgovoru kataloga izložbe  Velimir Rački opisuje kako se boškarin kreće mirno i dostojanstveno, uvijek prema naprijed, vukući strpljivo teški teret svojim vlasnicima.Izložena djela rađena su tehnikama ulje na platnu i akril na platnu.

Svojim djelima slikarica nam pokazuje vlastiti osjećaj povezanosti s prirodom i brigu za prirodu, približavajući nam šišmiše i krdo boškarina kao čudne dobroćudne i dostojanstvene stanovnike ovog planeta. Prilika je ovo da promatrač , iako ima vlastite predrasude prema šišmišima, otkrije buntovnu poruku slikarice kroz oslikavanje životinja koje spavaju s glavom prema zemlji, lete a nemaju perja, hrane se bubama u letu. U tom se trenu šišmiš pretvara u feniksa.

Nakon izložbe upriličena je zakuska za posjetitelje u dvorištu Muzeja koje se nalazi u okruženju starih gospićkih građevina, što uz svijeće i ukusnu hranu, daje dodatni ugođaj ovom lijepom prostoru u staroj gradskoj jezgri.

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima