Stipina za sva vremena

Objavljeno: 20/07/2016

Stipe Stipina Golac gospićki slikar, književnik, aforističar i pedagog otvorio je javnosti svoj atelje kako bi sa svojim sugrađanima podijelio 50 godina rada i stvaranja

GOSPIĆ- Stipe Golac, slikar i jedan od simbola Gospića otvorio je svoj atelje javnosti. U svojoj obiteljskoj kući Golac stvara godinama,a sada svoje radove, ali i ambijent u kojemu stvara dijeli sa svojim sugrađanima i gostima. Na prigodnoj svečanosti o Golcu je govorila prof.Vesna Bunčić koja ističe da svojim ekspresivnim pejzažom u sočnom koloritu Golac otkriva emotivnu vezu s pejzažom u kojemu se rodio,a rodio se u Ribniku 1939.godine. U svojih 50 godina rada Golac je iznjedrio osebujan umjetnički opus neprocjenjive vrijednosti, ostvario 70 samostalnih izložbi i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i izvan nje. Prolazio je i kroz razne razvojne faze,ali sve to ujedinio je u slikarski rukopis po kojemu je prepoznatljiv. „Lika je toliko slikovita,a velebitski pejzaži snažni i ekspresivni da im se uvijek ponovno vraćam“- citirala je Bunčić samoga Golca. Golac je svoj život posvetio pedagoškom radu,ali i pisanju. Jedna od 11 njegovih knjiga  je stručna i posvećena je oblikovanju papira,a preostalih deset su knjige aforizama posvećene malom čovjeku. Prof.Saša Živković, govoreći o Stipi Golcu istakao je da ga kod njega posebno fascinira količina radova, ekspresije i energije. „Njegove slike su slike njega, njegove unutrašnjosti i onoga što on proživljava. On to radi na potpuno iskren način“- ističe prof.Živković. Atelje je službeno otvorio gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić koji se Golcu zahvalio na likovnom i književnom stvaralaštvu. „Kod Vas možda vidim jedan strah od novih vremena i strah da će neke vrijednosti koje vi zastupate vrijeme pojesti. Možda živimo u tom turbulentnom vremenu,ali ja vjerujem da će čovjek ostati čovjek“- ističe Krmpotić  koji smatra da bi, kada bi se napravila neka anketa, Stipe Golac bio proglašen najpoznatijim gospićaninom. A za samoga Stipu Golca slikarstvo je život. „Ja sam u ateljeu od jutra do mraka. To je moj kutak koji mi sve znači i zato sam htio pozvati svoje sugrađane da se tamo nađemo i da tamo popričamo“- ističe Golac. Njegovi su učenici puno radili i izlagali,ali kada je otišao iz gimnazije sve je stalo. Sada, kaže on sam, u ovim godinama nema više snage za to. Ali ima snage za davanje svojih slika. „Meni je užitak dati svoja djela, a pogotovo kada osjetim maloga čovjeka“- kaže Golac za Liku-express i najavljuje da ide dalje, u nove godine. A svoje slike, i to četiri, prigodom otvaranja ateljea javnosti Golac je dao svoj bivšoj studentici i njenoj obitelji. Ali ne zato, kako je sam rekao, što je ona bila bolja studentica od drugih, nego zato što njeguje vrijednosti koje on cijeni,a između ostaloga to je i obitelj. Radi se o Lari Prpić i njenoj obitelji, točnije suprugu Kreši i njihovo četvero djece.

Otvaranje ateljea u Golčevoj obiteljskoj kući bio je uistinu poseban društveni događaj u Gospiću, prepuno Golčevo dvorište ljudi koji štuju njegovo ime i njegovo djelo i koji su s užitkom došli podijeliti s njim taj njegov kutak i radnu i životnu sredinu.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima