Svjetski dan glazbe obilježava se u petak na Trgu Stjepana Radića u Gospiću

Objavljeno: 18/06/2024

GOSPIĆ- Pučko otvoreno učilište dr.Ante Starčević obilježit će Svjetski dan glazbe. U petak 21.lipnja od 20 sati na Trgu Stjepana Radića koncert tango glazbe održat će “Akademski harmonikaški orkestar Ivan Goran Kovačić”.

Akademski harmonikaški orkestar “Ivan Goran Kovačić” je osnovan 1977. godine pri KPD “Slovenski dom” u Zagrebu gdje djeluje do 1990. godine. Početkom 1991. pripaja se SKUD-u “Ivan Goran Kovačić” gdje je i danas jedna od sekcija. Osnivač i dirigent orkestra, dipl. ing. Zvonko Šiljac vodi orkestar sve do rujna 2003. godine kada umjetničko vodstvo preuzima Gordana Šuštić, profesor harmonike, magistar znanosti i umjetnosti te glazbeni pedagog u glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru. Od sredine 2009. godine do listopada 2013. godine orkestrom ravnaju Anamarija Nerad, Damir Bužleta, Gordana Šuštić, Vjekoslav Babić i Stjepan Vuger. U travnju 2023. vodstvo orkestra preuzima Paulo Rušnov.

Orkestar je jedan od najuspješnijih amaterskih glazbenih ansambala u Zagrebu te među najboljima u Europi na području harmonikaške glazbe, a s brojnim nagradama osvojenim na smotrama i gostovanjima u zemlji i inozemstvu proteklih 40 godina te svojim sveukupnim radom uspješno razbijaju predrasude o harmonici kao narodnjačkom instrumentu te publici nude sasvim drugačiju sliku tog impresivnog instrumenta.

U bogati opus orkestra ubrajaju se brojna klasična djela, kao i skladbe suvremenih hrvatskih i inozemnih skladatelja. Orkestar redovito izvodi i najpoznatija djela filmske glazbe, tango glazbe i francuske šansone.

Orkestar vrlo uspješno surađuje s Hrvatskim društvom skladatelja te brojnim eminentnim imenima hrvatske glazbene scene. Redovito nastupa na Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli te Glazbenim smotrama djece i mladeži Republike Hrvatske a za svoj je rad primio mnoga priznanja i nagrade na brojnim međunarodnim natjecanjima u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Češkoj i Portugalu, na kojima gotovo uvijek promovira hrvatsku suvremenu glazbu. Posebno se ističu osvojena prva mjesta na međunarodnim natjecanjima harmonikaša u Puli i Slavonskom Brodu te brojne nagrade i priznanja s natjecanja i gostovanja diljem Europe.

Milan Tomašević

Možda Vas zanima