Tužno: iako je od stradavanja prošlo 27 godina Kuljani i dalje tragaju za svojim sumještanima i traže da se osude krivci

Objavljeno: 11/10/2018

GOSPIĆ- U subotu, 13.listopada upriličiti će se tužno obilježavanje tužnog i strašnog događaja, pokolja mještana Široke Kule i okolnih naselja. U 10:30 biti će položeni vijenci i zapaljene svijeće, te održana komemoracija kod Spomen obilježja žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata. Nakon toga, u župnoj crkvi Svetoga Mateja biti će služena misa. Već je 27 godina prošlo od stradavanja mještana Široke Kule.  Htjeli bi Kuljani da netko odgovara, konačno odgovara za ono što je napravljeno njihovim očevima i majkama, suprugama i supruzima, sinovima i kćerima, bakama i djedovima, njihovim sumještanima.

Zanimljiva je podudarnost da će se na isti dan kada se prisjećamo žrtava Široke Kule, u subotu 13.listopada u Vukovaru održati prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina. Iste takve poruke već godinama slušamo iz ovoga ličkog mjesta jer, osim što se još ne zna za brojna tijela ubijenih Kuljana, nitko ni ne odgovara za te zločine. Prošle je godine na obilježavanju u Kuli bio ministar branitelja Tomo Medved. On je poslao nekako sličnu poruku kakvu i ovih dana, uoči prosvjeda u Vukovaru,a mi ćemo reći i uoči obilježavanja stradavanja mještana Široke Kule šalju iz Vlade:”Mi kao Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja potenciramo i tražimo od pravosudnih tijela procesuiranje odgovornih osoba za koje znamo ovoga trenutka da su nam nedostupni u RH. Ali pravda ne zastarijeva i u iščekivanju da će odgovarati za te strašne zločine vjerujemo da će odgovarati u skladu sa počinjenim zločinima. Obiteljima koje se sve ove godine nose s teretom moraju znati da smo tu, na raspolaganju pomoći im i ohrabriti ih, zajedno stvarati bolju budućnost za mlade koji dolaze”-rekao je to ministar Medved 13.listopada u Širokoj Kuli.

U javnosti je puno povika da će se prosvjed u Vukovaru ispolitizirati. No obilježavanje u Kuli neće i ne smije. Iako nažalost političari po potrebi i u većem broju, ovisno od izbora dolaze na ovo mjesto, ovaj događaj ne treba politizirati.  Mi pozivamo Vas dragi čitatelji da u subotu od 10:30 dođete u što većem broju u Široku Kulu i uz molitvu i svijeće odamo počast svima onima koji u izgubili živote u svirepim zločinima i na tom i brojnim drugim mjestima stradavanja hrvatskog naroda.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima