Što nam je donio i koliko nas je koštao “Advent u Gospiću”?

Objavljeno: 05/01/2017

Turistička zajednica Grada Gospića i Grad Gospić organizirali su Advent u Gospiću. Manifestacija koja je potrajala 14 dana sadržavala je niz zanimljivih i manje zanimljivih događanja. Sukladno zanimljivosti i posjeta je varirala od manje prema većoj. Pokušali smo doznati sve najvažnije brojke, od posjete do zarade, no teško je to….

GOSPIĆ- Advent u Gospiću, manifestacija koja je potrajala više od dva tjedna, koja je sadržavala večernja zbivanja i svakodnevne radionice i gastro- kušanja iza nas je. Organizirali su ga Grad Gospić i Turistička zajednica grada Gospića. Bio je to jedan veliki projekt u parku Kolakovac, iznajmljene su kućice, pozornica i razglas koji su u parku bili tijekom cijeloga Adventa, dakle od 17.do 31.prosinca. Nastupili su brojni izvođači, od glumaca, preko stand-up komičara do svirača lakih i ostalih glazbenih nota. Sve to košta. Cijelo vrijeme Adventa bilo je i hladno pa je to svojevrsno opravdanje za nešto slabiju posjetu. Zagrebački Advent postao je najbolji u Europi,a sve informacije o njemu možete dobiti u gradskoj Turističkoj zajednici. Pomalo nadobudno i Lika-express je nastojala sve informacije, nakon podvučene crte, dobiti u Turističkoj zajednici grada Gospića, kao jednom od glavnih organizatora. Naravno, nadobudnost je jedno,a stvarno stanje stvari u Gospiću je nešto sasvim drugo. Tako je u gradskoj Turističkoj zajednici nemoguće saznati odgovore na sljedeća pitanja:

Iza nas je manifestacija Advent u Gospiću, jedan od suorganizatora bili ste i Vi. Vjerujem da ste crtu ispod Adventa napravili ili ćete je uskoro napraviti. Stoga Vas molim Vas za odgovore na nekoliko pitanja:

*koliko je Advent u Gospiću koštao?  (organizacija, električna energija, najam kućica, najam razglasa i pozornice, najam grijanog šatora, izvođači)

*koliko je koštala promidžba Adventa (medijska i putem plakata koji su postavljeni u nekim većim hrvatskim gradovima)

*koliko je noćenja u turističkim objektima u Gospiću ostvareno tijekom trajanja Adventa? I koliko je uopće ljudi izvan Gospića i okolnih mjesta posjetilo Advent?

*koliku financijsku korist Turističkoj zajednici i Gradu Gospiću je donijela ova manifestacija?

*Vaša ocjena, jeli Advent uspio?

Kažu, odgovore potražite u Gradu Gospiću. Naravno to smo i napravili, no naš upit poslan je danas,  u četvrtak, 5.siječnja oko 12 sati, u petak je Blagdan Tri kralja, naravno da gradske strukture rade skraćeno. Nadamo se da će već u ponedjeljak, kada krene koliko toliko normalno radno vrijeme,  stići i odgovori na ta pitanja pa će biti kompletirana slika o uspjehu ili neuspjehu Adventa u Gospiću. Iz Turističke zajednice Grada Gospića uspjeli smo doznati podatke o noćenjima, iako ni tu nije jasno imaju li ti gosti veze s Adventom ili su po sasvim drugom poslu i želji u Gospiću. Evo tog odgovora iz gradske Turističke zajednice:

„Ono što znamo je ostvareni broj dolazaka i noćenja za vrijeme trajanje Adventa, dakle ostvareno je 1083 noćenja  e –visitor  ( od čega 486 strani turisti i domaći 597), broj dolazaka koji su zabilježeni u sustavu e – visitor je 724( od čega strani turisti 455 dolazaka, a domaći 269).

Ovogodišnji bogati blagdanski kulturni, gastronomski i zabavni program osmišljen je da zadovolji široku paletu ukusa Gospićana te  posjetitelja i turista, s obzirom da  je ovo prva godina organizacije Adventa , iz godine u godinu nadamo se da će  izrasti u sve zanimljiviji kulturno-turistički događaj.“

Advent u Gospiću organiziran je iz džepova poreznih obveznika. Isti ti porezni obveznici žele znati i kako je prošla manifestacija koju su oni financirali. Pošto se u Gradu Gospiću hvale s jednim od najtransparentnijih proračuna u zemlji, nadamo se da ćemo već u ponedjeljak, kada će očito za brojne lokalne i državne institucije u ovome gradu biti prvi pravi radni dan u novoj godini,  imati odgovore na ova sasvim jednostavna pitanja.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima