Tužno: odana počast žrtvama komunističkih zločina iz travnja 1945.godine

Objavljeno: 04/04/2019

GOSPIĆ- “Zastanite na trenutak na ovom mjestu, pročitajte i zapamtite ove riječi. Sanjali smo slobodnu Hrvatsku. Zbog toga nas ovdje ispred groblja umoriše 1945. partizanski puščani hici, noževi i vješala. Komunisti nam uskratiše kršćanski pokop, oduzeše nam pravo na miran počinak, u smrti nas još jednom poniziše- dio nam kostiju odvezoše na smetlište, na skupnim nam grobnicama izgradiše javni zahod, cestu, parkiralište i igralište.

   U slobodnoj Hrvatskoj bešćutno prekopaše naše zemne ostatke i prekriše asfaltom, ispod kojeg leže dijelovi naših kostiju, kao trag krvavo prekinutih života i snova o slobodnoj Hrvatskoj. Prolazniče, gazeći po našim ostacima sjeti se barem na trenutak naših nedužnih duša. Veliki Bože daruj nam mir“- tužni je to i tjeskobni tekst spomen ploče Hrvatskim mučenicima, brojnim ljudima pobijenim na današnji dan i u danima koji slijede nakon što su Gospić zauzeli partizani. Spomen ploču 4.travnja 2005.godine podigli su domoljubni Hrvati i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika. Žrtve su to komunističkih svirepih zločina i zločinaca koji nisu ni utvrđivali krivnju. Ta ploča stoji na vanjskom zidu gospićkog groblja, mjestu ispod kojega leže kosti mučenika. Svatko tko tu prođe treba pročitati taj tekst i promisliti o boli koju su ti ljudi prošli,a po čijim kostima godinama gazimo svi.

Čelništvo grada Gospića predvođeno gradonačelnikom Karlom Starčevićem, te predstavnici brojnih udruga položili su danas vijenac i zapalili svijeće u spomen hrvatskim mučenicima.  Riječi molitve govorio je gospićki župnik Mario Vazgeč.

 

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima