U utorak u Gospiću edukativno-zabavni program i koncert Tomislava Golubana

Objavljeno: 05/05/2019

GOSPIĆ- U utorak 7.svibnja u Pučkom otvorenom učilištu održat će se edukativno-zabavni program i koncert “Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe“. Program je to Tomislava Golubana ,blues glazbenika, pjevača, skladatelja i svirača usne harmonike. Goluban je jedinstven  u svojem glazbenom izričaju u kojem na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom. Strast prema onome što radi, smisao za humor i privlačan nastup, Golubanovi su aduti koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Glazbenik koji publici uvijek želi priuštiti originalnu i nesvakidašnju priredbu, uvlači vas u vlastiti glazbeni svijet u kojem ćete se osjećati kao kod kuće. Diskografiju mu čini deset studijskih albuma, osvojio je 4 nagrade Porin i 3 nagrade Status te zauzeo 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike u Njemačkoj 2005.  Nastupao je u 20 europskih zemalja i Americi.

Program kojeg će izvesti u Gospiću je kombinacija edukacije i zabave te ga je lako prilagoditi team building shemama, seminarima, poslovnim okupljanjima i ostalim druženjima.  U sklopu glazbenog predavanja «Usna harmonika u blues glazbi» zainteresiranima će biti prezentirana usna harmonika kao jedan od najmanjih puhačkih instrumenata s velikim  mogućnostima muziciranja te povijest razvoja suvremene glazbe u periodu od 1920.-1950. godine. Program je namijenjem svim uzrastima, a posjetitelji će se upoznati s osnovnim pojmovima vezanim za usnu harmoniku i blues glazbu.

Prvi dio programa obuhvaća povijest nastanka usne harmonike, njezino porijeklo, vrste, dijelove, način dobivanja tonova… Drugi dio posvećen je razvoju popularne glazbe, od nastanka blues forme 1920. pa do pojave rock’n’roll glazbe 1950.-ih.

U teorijskom dijelu radionice nastoje se objasniti društvene, povijesne i kulturne okolnosti nastanka suvremene glazbe. Od pojave robovlasničkog društva i rada robova na plantažama pamuka u dolini rijeke Mississippi, preko Američkog građanskog rata i Velike migracije robova do velikih izuma Nikole Tesle („elektrifikacija zvuka“) te porasta proizvodnje i potražnje glazbenih instrumenata. Sve navedeno imalo je veliki utjecaj na razvoj suvremene glazbe: od Gospela, delta bluesa, Chicago bluesa i jazza te na kraju pojava rock glazbe početkom 50-ih godina prošlog stoljeća.

Ovo nije tečaj sviranja usne harmonike već je upoznavanje razvoja glazbe kroz jedan instrument. Uz sviranje na usnoj harmonici dotiču se tema ritma, improvizacije te implementacije utjecaja blues glazbe u sve ostale oblike suvremene glazbene forme.

Možda Vas zanima