UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva osigurao opremu za 18 rodilišta i dvije jedinice intenzivne neonatologije

Objavljeno: 29/07/2020

ZAGREB- Hrvatska je tradicionalno među zemljama s relativno visokim stopama dojenja. Prema posljednjim podacima dvoje od troje djece u dobi rođenja do dva mjeseca je isključivo dojeno kao i 57,2 posto djece u dobi od trećeg do petog mjeseca života. Tome je svakako doprinijela i predanost Hrvatske provedbi inicijative „Rodilišta prijatelji djece“. Danas su sva rodilišta u Republici Hrvatskoj Rodilišta – prijatelj djece. Novi izazov predstavlja održivost programa, kao i razvijanje dodatnog programa Rodilište-prijatelj majki i djece i promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog liječenja nedonoščadi.

„Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javno zdravstveni prioritet Republike Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012.–2020. godine te Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj 2018.-2020, koji je usvojila Vlada Republike Hrvatske. Tijekom 2018. i 2019. godine proveden je postupak ponovnog ocjenjivanja u četrnaest rodilišta u Republici Hrvatskoj, a zbog epidemije COVID-19 u 2020. je bio privremeno zaustavljen postupak ponovnog ocjenjivanja. Temeljem provedenog pilot projekta „Rodilište – prijatelj majki i djece“ u KBC Rijeka, KB „Merkur“ i KB „Sveti Duh“ u Zagrebu i u OB u Zaboku i bolnici hrvatskih veterana te je planirano daljnje unaprjeđenje zdravstvene zaštite žena i djece u rodilištima. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je važnost osnivanja Banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko. Banka humanog mlijeka dala je poseban doprinos u osiguranju dostupnosti majčinog mlijeka navedenim skupinama djece u vrijeme potresa u Gradu Zagrebu, u ožujku 2020. godine. Ujedno, u novonastalim okolnostima epidemije koronavirusa, Ministarstvo zdravstva je u suradnji s UNICEF-om i stručnjacima dalo snažnu potporu dojenju, svjesno važnosti nastavka dojenja i u vrijeme epidemije, uz pridržavanje mjera zaštite od širenja virusa. Ovim putem zahvaljujemo svim zdravstvenim radnicima i UNICEF-u na suradnji i doprinosu u provedbi zaštite i promicanja dojenja u Republici Hrvatskoj na dobrobit djece, njihovih obitelji i cijele zajednice“, kazala je pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković.

Održavanje standarda koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima, predanost sustavnom praćenju podataka i kontinuirana podrška majkama koje doje, a posebno u prvih šest mjeseci djetetova života ključni su za održavanje i podizanje stope dojenja. S tim ciljem, UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva kontinuirano radi na osiguravanju uvjeta koji podržavaju prehranu majčinim mlijekom. U posljednjih godinu dana UNICEF je zahvaljujući donacijama građana i tvrtki osigurao:

  • 30 fototerapijskih gnijezda koja omogućuju boravak djeteta uz majku i za vrijeme terapijskog postupka kod novorođenačke žutice za 18 rodilišta i dvije jedinice intenzivnog neonatalnog liječenja te jedan telemetrijski uređaj. Ulaganje je ukupno vrijedno 1.1 milijun kuna,
  • Dostavno vozilo vrijedno 250.000 kuna za Banku humanog mlijeka koja se pokazala iznimno važnom za zdravstvenu skrb o prijevremeno rođenoj djeci za vrijeme krize uzrokovane pandemijom i potresom,
  • UNICEF podržava održavanje trudničkih e-tečajeva u suradnji s udrugom RODA – Roditelji u akciji kroz koje roditelji dobivaju potrebne informacije o važnosti dojenja.

„Dojenje ime neprocjenjivu važnost za zdravlje svakog djeteta, a posebno prijevremeno rođene djece i one čije je zdravlje narušeno. Upravo je stoga posebno važno u svakoj situaciji promovirati dojenje kao najbolji izbor te pružiti majkama potrebnu podršku i informacije o dugoročnim zdravstvenim dobrobitima koje dojenje donosi i djeci i majkama. Zahvaljujem se svim UNICEF-ovim donatorima, građanima i tvrtkama, koji nas podržavaju u kontinuiranom ulaganju u zdravlje najmlađih“, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U vrijeme pandemije izazvane novim koronavirusom mnoge se majke pitaju kakve su preporuke kada je riječ o dojenju.

„Dojenje i prehrana majčinim mlijekom uvijek su najbolji način prehrane koji svakome djetetu osigurava zdravlje i brojne dobrobiti. Slijedom preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, i majke koje su COVID-19 pozitivne mogu dojiti i hraniti dijete izdojenim majčinim mlijekom, ako to žele i ako to djetetovo i njihovo stanje omogućuje,  naravno, pridržavajući se preporučenih higijenskih mjera“, kazala je izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, nacionalna koordinatorica programa promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege i voditeljica nacionalnog ocjenjivačkog tima za inicijativu Rodilišta – prijatelji djece.

Cjelovite preporuke i smjernice za stručnjake, ali i roditelje dostupne su na internetskim stranicama UNICEF-a – link

Paediatria Croatica, glasilo Hrvatskih pedijatrijskih udruženja prihvatilo je ideju da se pripremi i tiska poseban broj ovog stručnog časopisa u kojemu je stavljen naglasak na aktualne zdravstvene izazove djece i mladih. Ovaj poseban broj sufinanciralo je Ministarstvo zdravstva, a uredništvo je za gosta urednika odabralo prof. dr. Josipa Grgurića, koji je poseban naglasak stavio na zaštitu od pandemije. Časopis će, kao i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije vezane za dojenje u vrijeme pandemije koronavirusa biti dio edukacijskog paketa koji će u sklopu obilježavanja 30. Međunarodnog tjedna dojenja biti poslan svim rodilištima i brojnim stručnjacima u Hrvatskoj.

Možda Vas zanima